Brottmål

Fängelse för stöld i tunnelbana – men ingen utvisning

Gärningsmannen greps snabbt efter brottet. © Polisen

Fängelse i nio månader och 5000 kronor i skadestånd. Det blir straffet för en 28-årig man från Rumänien som för en månad sedan begick ett tillgreppsbrott på en tunnelbanestation i Stockholmsregionen. Tingsrätten ogillar dock yrkandet om utvisning.

Tillgreppsbrottet förövades under småtimmarna den 7 maj i år på Bandhagens tunnelbanestation. Av utredningen framgick det att brottsoffret låg och sov på en bänk på perrongen. En man tog tillfället i akt och passade på att stjäla flera föremål och kontanter från den sovande mannen. Trygghetscentralen observerade emellertid tjuven via kameraövervakning, varför polis tillkallades.

När polispatrullen anlände hade ordningsvakter redan ingripit mot den då misstänkte tjuven – en 28-årig man som uppehöll sig i närheten. Vid visitering av honom anträffades ett guldhalsband, ett guldarmband samt kontanter. Enligt en polispromemoria ska den misstänkte ha yttrat orden ”sorry, sorry” i samband med ingripandet.

Stöldoffret var en 40-årig man av spanskt ursprung boende i Huddinge. Polispatrullen på plats kunde inte hålla något regelrätt förhör med mannen med anledning av att han var berusad och ”sluddrade kraftigt”.

Erkände brottet
28-åringen frihetsberövades och delgavs misstanke om grov stöld. Han nekade då till brottsanklagelsen och menade att han hade hittat plånboken under en bänk när han letade burkar och flaskor att panta. I förhör med polisen meddelade 28-åringen, något oväntat, att han avsåg ändra sin berättelse under rättegång i tingsrätten eller hovrätten.

– Jag har sagt att jag berättar i andra instansen, ska han ha yttrat.

Under rättegången i Södertörns tingsrätt förra månaden valde den tilltalade att erkänna sig skyldig till gärningen. Ett erkännande som får starkt stöd av övrig bevisning.

Tidigare dömd för stöld
Bara någon vecka innan stölden på tunnelbanan ägde rum dömdes 28-åringen för ett annat brott som han begick tillsammans med två andra utländska medborgare varav de båda andra var stölddömda sedan tidigare. Trion bröt sig in i en insamlingscontainer på en återvinningsstation och tillgrep kläder.

Då straffades 28-åringen med villkorlig dom av Eskilstuna tingsrätt.

Undkommer utvisning
Den här gången blir påföljden något mer ingripande – domstolen dömer 28-åringen för grov stöld till fängelse i nio månader och beslutar att han ska kvarbli i häktet i väntan på att han kan påbörja verkställighet av fängelsestraffet. Dessutom ville åklagaren ha honom utvisad från Sverige under en femårsperiod, vilket tingsrätten inte går med på.

Tingsrätten menar att brottet i tunnelbanan visserligen varit hänsynslöst men betonar samtidigt att det inte varit fråga om något våldsbrott. Mot bakgrund av den restriktivitet som återspeglas i rättspraxis menar tingsrätten att det – sammantaget – inte finns förutsättningar att utvisa den rumänske mannen.

Han kommer dock inte undan det skadestånd på 5000 kronor avseende kränkning som stöldoffret krävde. Mannen som utsattes för den grova stölden ville också ha viss ersättning för sveda och värk men i den delen anser sig tingsrätten inte kunna bifalla skadeståndsyrkandet.

Södertörns tingsrätts målnummer är B 6290-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *