Brottmål

Fingeravtryck kunde inte fälla rånåtalad 25-åring

Bevisningen är otillräcklig, enligt tingsrätten. © Polisen / Crimecentral

En bensinstation rånades på ett mindre belopp av en ensam gärningsman. Polis och åklagare hittade en brottsbelastad 25-årig man av afrikansk härkomst som kom att ställas inför rätta för rånet. De signalementsuppgifter och den tekniska bevisningen som fanns räckte dock inte. Åtalet ogillades av tingsrätten.

Huvudförhandlingen i målet var över efter någon timme; åklagaren åberopade förhör med den tilltalade och den expedit som utsattes för rånet. Förutom detta även skriftlig bevisning som ansågs vara mycket besvärande för 25-åringen. Rättsprocessen slutade emellertid i favör för 25-åringen när tingsrätten bedömde bevisningen som otillräcklig och friade honom.

”Ge mig pengar!”
Det var den 11 augusti 2015 som bensinstationen Statoil vid Salatullen i Enköping rånades av en maskerad gärningsman. Mannen uppträdde hotfullt, sparkade på inredningen och drog sig inte för att visa upp sin medhavda kniv för den Statoilanställde. Enligt utredningen ska rånaren ha uttalat ”ge mig pengar!” eller uttryck med liknande innebörd till kassabiträdet.

I samband med rånet kom gärningsmannen över både kontanter och ett antal cigarettpaket. Det exakta beloppet anges i stämningsansökan till 1 049 kronor; 500 kronor i kontanter och cigarettpaket till ett värde av 549 kronor. Rånaren lämnade brottsplatsen till fots. Polis kallades till platsen och senare påträffades två cigarettpaket längs den troliga flyktvägen.

Beslaget av cigarettpaketen ledde till att fingeravtryck kunde säkras. Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) var fingeravtrycken avsatta av 25-åringen vilket gjorde att åklagaren ansåg sig ha tillräckligt starka skäl för att väcka åtal. Den rånåtalade mannen har förnekat brott.

Otillräckliga bevis
Bevisningen, som också kan benämnas indicier, bestod av de ovan nämnda fingeravtrycksträffarna samt det faktum att målsäganden identifierat rånaren som mörkhyad. 25-åringen bodde i närområdet och har inte kunnat lämna någon förklaring till varför hans fingeravtryck anträffats på ett cigarettpaket. Det signalement som den Statoilanställde lämnade stämmer i huvudsak in på 25-åringen avseende kroppslängd och kroppsbyggnad.

Tingsrätten konstaterar att omständigheterna är ytterst besvärande för 25-åringen men kommer ändå fram till slutsatsen att det inte kan anses ställt utom rimligt tvivel att han begick rånet. Därför frikänns 25-åringen som vid tiden för domen var intagen på anstalt.

Tidigare råndömd
Det aktuella fallet är nämligen inte första gången som 25-åringen förekommit i polis- eller domstolssammanhang.

2013 dömdes han för ett annat rån till en icke frihetsberövande påföljd. I december 2015 dömdes han på nytt. Den gången för misshandel, snatteri och fem fall av ringa narkotikabrott till skyddstillsyn. I mars förra året dömdes han ännu en gång av Uppsala tingsrätt – för rån. Den gången bestämde sig domstolen emellertid för att undanröja tidigare utdömd skyddstillsyn och straffa 25-åringen med fängelse i två år.

25-åringen är somalisk medborgare men åklagaren ska enligt uppgift inte ha yrkat på utvisning vid fällande dom. Det framgår av Frivårdens personutredning att afrikanen har ”ett trassligt liv” där svårigheter med skolgång senare mynnat ut i missbruksproblematik. Han säger sig även ha upplevt psykisk ohälsa det senaste året.

Tusentals butiksrån varje år
Enligt myndigheten Brottsförebyggande rådet utgör de flesta anmälningarna om rån sådana som begåtts mot privatpersoner, så kallade personrån. På andra plats kommer rån mot butiker likt den händelse som förevarande åtal avsåg. Endast en ytterst liten del av alla rån som begås i Sverige är bank- eller värdetransportrån. Den sista brottstypen har – beroende på omständigheterna – dock en tendens att uppmärksammas stort i media.

Åklagaren har möjlighet att överklaga den friande domen till hovrätten för att eventuellt få honom fälld. Vid lunchtid igår hade ännu ingen överklagan i målet registrerats av tingsrätten.

Uppsala tingsrätts målnummer är B 6000-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *