Brottmål

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov omhäktad för lastbilsdådet

Utredningen om terrordådet fortsätter. © Crimecentral

Utredningen om det misstänkta terroristdådet på Drottninggatan i centrala Stockholm fortsätter. 39-årige Rakhmat Akilov har erkänt handlingen och kommer sitta fortsatt frihetsberövad. I onsdags begärde nämligen åklagaren förlängd åtalstid och samma dag beslutade tingsrätten att gå med på förundersökningsledarens begäran.

Det har nu gått lite drygt fem veckor sedan Sveriges huvudstad – Stockholm – lamslogs av terroristdådet som inträffade den 7 april. En lastbil kapades och föraren rammade åtskilliga människor längs efter Drottninggatan innan fordonet slutligen kraschade in i Åhléns centralt belägna varuhus.

Terrordådet skördade fem människoliv där de omkomna visade sig vara tre svenskar, en brittisk medborgare och en belgisk. Tre kvinnor, en flicka och en man blev lastbilsförarens offer.

Larmet till polisen inkom 14:53 och i samband med det sattes en enorm polisinsats in. I mediesammanhang började det cirkulera felaktiga uppgifter om skottlossning vilket ytterligare förstärkte känslan av kaos och rädsla.

Snabbt gripande
39-åringen kunde gripas samma dygn som terrordådet och den 11 april häktades han vid Stockholms tingsrätt såsom på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Av häktningsprotokollet framgick att han erkände dådet samt att han inte motsatte sig att bli häktad.

Rakhmat Akilov inte tidigare blivit lagförd för brottslighet i Sverige, enligt det belastningsregisterutdrag som inhämtats i målet. Sedan tidigare har det blivit känt att 39-åringen hade ett utvisningsbeslut eftersom både Migrationsverket samt migrationsdomstol avslagit hans ansökan om asyl.

Omhäktning ansågs motiverat
Hans Ihrman är vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål och leder förundersökningen mot Rakhmat Akilov. Tidsfristen för åtal i det sedan tidigare fattade beslutet om häktning led mot sitt slut varför Hans Ihrman i onsdags ansåg det motiverat att begära 39-åringen omhäktad.

Stockholms tingsrätt beslutade samma dag att omhäkta honom i väntan på att åtalet kan komma att väckas. Enligt beslutet ska åtal vara inlämnat senast den 8 juni klockan 11:00.

Av åklagarens framställan om förlängd åtalstid framgår det att 1000 tusen förhör hållits hittills men att omfattande utredningsåtgärder fortfarande återstår innan utredningen kan anses färdig. Åklagaren ville också att 39-åringen skulle ha fortsatta restriktioner i häktet.

Extensiv utredning
Utredarna har en mängd frågor som bör besvaras under förundersökningsarbetet. Genomförde 39-åringen dådet helt på egen hand? Vilket var hans motiv? Hur ser hans eventuella kopplingar till terrornätverket IS ut? Ärendet kan också visa sig ha förgreningar till utlandet vilket gör att så kallad internationell rättshjälp kan komma att spela en viktig roll för utredarna.

Att 39-åringen erkänt gärningen kan underlätta utredningen men åklagaren måste kunna presentera även annan bevisning för det fall den terrormisstänkte väljer att dra tillbaka eller tona ned sitt erkännande. Polisen har tidigare flaggat för att förundersökningen kan komma att pågå under avsevärd tid och ta omfattande resurser i anspråk.

När den förestående terrorrättegången inleds kommer den med största sannolikhet omgärdas av ett säkerhetspådrag som lär sakna motstycke i svensk rättshistoria.

Stockholms tingsrätts målnummer är B 4708-17.

Läs också:
39-årige Rakhmat Akilov häktad misstänkt för fredagens terrordåd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *