Brottmål

Huvudvittnet häktas inte av hovrätten

Åklagaren lyckades inte nå framgång i hovrätten. © Crimecentral

Huvudvittnet i Kalamarksmålet häktades inte misstänkt för delaktighet i rånmordet utan försattes istället på fri fot av tingsrätten vid häktningsförhandlingen. Åklagaren valde dock att överklaga beslutet. Även hovrätten lämnar emellertid häktningsyrkandet utan bifall.

Det var förra veckan som den dramatiska vändning i fallet kom; huvudvittnet, en 44-årig man, i Kalamarksfallet hade anhållits för inblandning i rånmordet. Åklagaren menade att misstankarna mot honom var starka och någon dag senare begärdes han häktad misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån.

Men tingsrätten i Luleå var av en annan uppfattning och beslutade i samband med häktningsförhandlingen att 44-åringen skulle försättas på fri fot.

Kammaråklagare Jens Göransson valde redan i måndags att gå vidare till hovrätten med ett yrkande om att 44-åringen skulle häktas. Han ville också ha rättens tillstånd att få meddela restriktioner. Samma dag tog hovrätten upp målet till avgörande – och även den domstolen gick emot åklagaren.

”Hovrätten avslår överklagandet”, står det i det kortfattade beslutet.

Det är oklart vad detta får för betydelse för den kompletterande utredningen som bedrivs i Kalamarksärendet. När vi talade med åklagaren i fredags planerade han att gå vidare med utredningen mot huvudvittnet, trots utfallet av häktningsförhandlingen.

– Den utredningen och de utredningsåtgärder som jag har tänkt genomföra kommer jag göra ändå, förklarade Jens Göransson då.

Under torsdagen meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att 44-åringen inte längre är misstänkt för brott.

Läs också:
Dramatiska vändningar i Kalamarksfallet
13 år sedan Kalamarksmordet
Klart med ny rättegång mot Kaj Linna
Kaj Linna vill friges i väntan på kompletterande mordutredning
Ny rättegång om Kalamarksmordet
Livstidsdömd får inget gehör av Riksåklagaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *