Media

Leif G.W. Persson synar svenska mordfall i ny serie

Leif G.W. Persson fortsätter att syna svenska mordutredningar i TV. © TV4

Svenska mordutredningar står åter i fokus när Leif G.W. Persson – expert på brottsrelaterade frågor – granskar ett antal mordfall i en ny TV-serie. Premiäravsnittet sändes förra veckan och den pensionerade kriminologen ska enligt uppgift ha lockat miljonpublik.

Den nya TV-satsningen kallas ”GW:s mord” och den första säsongen innehåller sex avsnitt. Startskottet gick förra veckan och inledde med ett ouppklarat mordärende som poliserna i Dalarna haft svårigheter att få rätsida på. Bland de fall som kommer aktualiseras under seriens gång återfinns både olösta och uppklarade brottsutredningar.

Leif G.W. Persson slutade på TV3:s populära kriminalprogram ”Efterlyst” under 2010 för att senare under året dyka upp i SVT:s kriminalmagasin ”Veckans brott”. Ett program som med tiden kommit att bli allt mer politiskt inriktat. Någon politisk dimension har hittills inte kunnat skönjas i ”GW:s mord”.

I TV4:s aktuella programserie berättar och summerar Leif G.W. Persson de utvalda fallen med hjälp av en speakerröst. Viktiga händelser i mordutredningarna rekonstrueras och ackompanjeras av stämningsfull musik. Det är uppenbart att produktionen strävat efter att uppnå dramaturgiska effekter.

Nutida såväl som historiska fall
I premiäravsnittet tittade Leif G.W Persson närmare på det ouppklarade fallet Linda Chen från 2009. I det riksuppmärksammade målet kom hennes sambo – Mats Alm – att åtalas för mord men tingsrätten valde att bara döma honom för brott mot griftefrid. Domstolen påpekade att ingen dödsorsak kunnat fastställas. Någon brännande ny teori om vem som axlar ansvaret för Linda Chens död framförs inte, men Leif G.W. Persson pekar ut en tänkbar brottsplats där hon kan ha mött döden.

I tisdags gav han sin syn på fallet Catrine Da Costa – ett ärende som han själv varit djupt engagerad i sedan många år tillbaka. Under det 44 minuter långa avsnittet berättade Leif G.W. Persson om offret som person och om kända respektive omdebatterade omständigheter. Under avsnittet riktade Leif G.W. Persson skarp kritik mot polisens utredning och på sättet som åtalet drevs mot de då båda anklagade läkarna. Den tidigare kriminologen antyder att lösningen på mordgåtan finns – fanns – hos en man boende i Solna som kände Catrine och var kund hos henne. Leif G.W. Perssons uppfattning om just det här spåret i utredningen har han framfört tidigare i offentliga sammanhang.

Får både ris och ros
Reaktionerna på de hittills sända avsnitten kan inte sägas vara överväldigande – varken i sociala medier eller på diskussionsforumet Flashback. Viss feedback har programmet dock genererat på bland annat Twitter.

På den populära mikrobloggen säger sig vissa vara imponerade av serien och få rysningar av den. Någon annan tycker inte alls serien är bra och ställer sig frågande till varför den pensionerade kriminologen valt att medverka i den. Några riktar kritik mot den ljudmässiga aspekten av programmet.

”Gillar serien och det här fallet har jag följt sen start. Men snälla, tona ner bakgrundsslamret så vi hör och orkar lyssna på vad som sägs!”, skriver en kvinna i en Facebook-kommentar.

I nästa avsnitt kommer mordet på Ulla Höglund som begicks i Södertälje 1970 att granskas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *