Brottmål

Tre får fängelse efter Facebook-våldtäkten

Tingsrätten i Uppsala har nu meddelat dom i målet. © Crimecentral

Våldtäktsfallet i Uppsala i januari i år filmades och sändes live via den sociala nätverksplattformen Facebook. Det bidrog till att tre män kunde gripas förhållandevis snabbt. Idag dömdes trion till fängelse av tingsrätten.

Den så kallade Facebook-våldtäkten har väckt internationell uppmärksamhet och idag klockan 14:00 meddelades domen i målet. De tre tilltalade männen – 18, 21 respektive 24 år gamla – har förnekat brott men samtliga döms till fängelsestraff av varierande längd.

Det var den 22 januari i år på en lägenhetsadress i de centrala delarna av Uppsala som sexualbrotten begicks. I samband med detta filmades övergreppet och lades ut på Facebook. Polis och åklagare lyckades till slut säkra den så kallade våldtäktsfilmen och den kunde då förevisas bakom stängda dörrar vid den fyra dagar långa huvudförhandlingen.

Befann sig i en särskilt utsatt situation
Utredningen visar inte att det förekommit någon form av hot eller våld mot kvinnan. Åtalet är baserat på att kvinnan försatt sig själv i en särskilt utsatt situation, efter intag av alkohol och cannabis.

De två yngre männen stod åtalade för våldtäkt eftersom de enligt åklagaren ska ha förgripit sig på kvinnan. Den tredje mannen åtalades för medhjälp till våldtäkt då han enligt åklagaren genom sitt agerande ska ha främjat de sexuella övergreppen.

Samtliga har förnekat brott i samband med händelserna i lägenheten men två av männen har erkänt att de haft samlag med kvinnan.

Fängelse och skadestånd
Domstolen konstaterar att kvinnan varit mycket berusad och att de åtalade måste ha förstått detta. Därför bedömer rätten att gärningarna i den delen är bevisade. 24-åringen som filmade bedöms också ha haft uppsåt till att utsätta kvinnan för andras missaktning.

18-åringen döms för våldtäkt och två fall av ringa narkotikabrott till fängelse i ett år. 21-åringen döms för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, rattfylleri, olovlig körning och sju fall av ringa narkotikabrott till fängelse i två år och fyra månader. 24-åringen döms för grovt förtal, ringa narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja våldtäkt till fängelse i sex månader.

Tingsrätten anser att den våldtagna kvinnan är berättigad till 335 000 kronor i skadestånd. Delar av skadeståndsbeloppet ska betalas solidariskt av de tre männen.

Samtliga i trion är tidigare dömda för brott, något som Crimecentral avser att återkomma till.

De tre männen har fram till och med den 16 maj på sig att överklaga sina domar.

Uppsala tingsrätts målnummer är B 386-17 och B 410-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *