Aktuella händelser Kriminalhistoria

Dramatiska vändningar i Kalamarksfallet

De rättsliga turerna i Kalamarksfallet har varit många. © Crimecentral

Dramatiska kast och stor förvåning. Så kan den senaste veckans vändningar i Kalamarksfallet beskrivas. Åklagarens huvudvittne anhölls i onsdags misstänkt för delaktigt i rånmordet men försattes på fri fot i fredags sedan tingsrätten ogillat häktningsyrkandet.

Det var i onsdags som huvudvittnet, en person som lämnat uppgifter av central betydelse i målet, anhölls misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån i Kalamark. Crimecentral har sedan dess talat med kammaråklagare Jens Göransson som är förundersökningsledare i ärendet. Han uttryckte i fredags en förvåning över tingsrättens beslut att försätta den 44-årige mannen på fri fot.

– Spontana reaktionen är att jag är förvånad över att häktningsyrkandet ogillades.

Åklagaren bedömde att 44-åringen var misstänkt för brotten på den högre misstankegraden – sannolika skäl. Åklagaren menade dessutom att det fanns recidivfara samt kollusionsfara beträffande 44-åringen.

– Häktningsgrunderna var viss risk för fortsatt brottslighet men framför allt att han på fri fot kan påverka utredningen, förklarar Jens Göransson.

Vad exakt det är för grunder som gjort att 44-åringen själv kommit att bli högintressant i utredningen vill åklagaren inte gå in på. Han betonar dock att det är nya omständigheter som framkommit under den senaste tidens utredning.

– Det är flera omständigheter som inte varit kända sedan tidigare.

Hur många nya förhör har ni hållit?

– Det kan jag inte svara på. Det är många i varje fall.

Hur kommer utredningen att fortsätta nu?

– Den utredningen och de utredningsåtgärder som jag har tänkt genomföra kommer jag göra ändå, fast han är på fri fot. Och sen får vi se vad det leder till och vad det har för inverkan på den planerade rättegången mot Kaj Linna, uppger Jens Göransson.

Kan du säga om bevisläget mot Kaj Linna har stärkts?

– Nej, det kan jag inte uttala mig om nu. Jag kommer att presentera den kompletterande förundersökningen när den är färdig och då kommer jag uttala mig om det, och åberopa viss ny bevisning också, avslutar åklagaren.

Att domstolar vid grova brott som mord ogillar häktningsyrkanden förekommer men det får ändå anses tillhöra ovanligheterna. Om den rättsliga processen mot huvudvittnet fortskridit med honom som frihetsberövad och mynnat ut i ett åtal hade det med stor sannolikhet uppstått en konflikt. Detta mellan hovrättens mål med Kaj Linna och de nya misstankarna mot huvudvittnet i tingsrättens mål.

Hovrätten för Övre Norrlands målnummer (Kaj Linna) är B 1138-16. Luleå tingsrätts målnummer (huvudvittnet) är B 1107-17.

Läs också:
13 år sedan Kalamarksmordet
Klart med ny rättegång mot Kaj Linna
Kaj Linna vill friges i väntan på kompletterande mordutredning
Ny rättegång om Kalamarksmordet
Livstidsdömd får inget gehör av Riksåklagaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *