Brottmål Kriminalhistoria

13 år sedan Kalamarksmordet

Roger Lindberg, 59, mördades i denna ladugård. © Crimecentral

13 år och fortfarande ett pågående fall för rättsväsendet. Kalamarksmordet som begicks i april 2004 fortsätter att skapa debatt och väcka frågor. Närmast väntar en ny rättegång i hovrätten sedan livstidsdömde Kaj Linna beviljats resning.

Det har nu på dagen gått exakt 13 år sedan det brutala rånmordet i Kalamark den 14 april 2004. Det var då som 59-årige Roger Lindberg överfölls och mördades när han gick ut till ladugården. Efter att ha berövat honom livet tog sig gärningsmannen in till boningshuset för att där misshandla hans bror, Sune Lindberg, grovt. I samband med våldshandlingarna kom rånaren över kontanter till ett okänt belopp.

Dådet har skakat om den lilla bygden vars befolkning inte är vana vid grova våldsbrott. Fortfarande är brottet något av ett öppet sår.

Beviljades resning – efter drygt 10 år
Under många år var Kaj Linna, 54, lagförd som gärningsman efter att två eniga domstolar dömt honom som skyldig till rånmordet. Allt förändrades emellertid i december 2016 när Högsta domstolen beslutade att bevilja honom en ny rättegång. Den beviljade resningsansökan var Kaj Linnas fjärde i ordningen.

Debatt om bevisning
Det är inte våldsdådet i sig som fortfarande gör att brotten uppmärksammas. Media brukar hänvisa till bevisläget för att väcka debatt om hur stark bevisningen bör vara för att kunna döma någon till livstids fängelse. Någon närmare genomgång av bevisningen i målet brukar media inte göra.

Kaj Linna har i alla polisförhör, under båda rättegångarna, i alla mediesammanhang och genom alla resningsprocesser bestämt förnekat att han utfört det norrbottniska rånmordet.

Mot honom talar huvudvittnets detaljerade berättelse och en rad andra omständigheter som brukar benämnas som indicier. Till hans fördel talar tekniska fynd och i viss utsträckning också mobiluppkopplingar. Bevisläget i målet är på det sättet ett motsatsförhållande som åklagaren måste väga över till sin fördel under den kommande rättegången som är planerad till maj.

Tidigare resningsfall talar för att 54-åringen kommer frikännas och att mordet förblir ouppklarat. Skulle det vara så att Kaj Linna frias kan ett rekordstort skadestånd vänta honom.

Hovrätten för Övre Norrlands målnummer är B 1138-16.

Läs också:
Klart med ny rättegång mot Kaj Linna
Kaj Linna vill friges i väntan på kompletterande mordutredning
Ny rättegång om Kalamarksmordet
Livstidsdömd får inget gehör av Riksåklagaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *