Brottmål

39-årige Rakhmat Akilov häktad misstänkt för fredagens terrordåd

Avspärrningarna var till en början sparsamma. © Crimecentral

Fyra personer har hittills avlidit till följd av fredagens terroristattack i Stockholm och fler än så skadades allvarligt. Men polis och åklagare ser ut kunna lagföra gärningsmannen. Idag häktades Rakhmat Akilov, 39 år, på sannolika skäl misstänkt för terrordådet.

Idag beslutade Stockholms tingsrätt att häkta den 39-årige mannen misstänkt för terroristbrott med anledning av fredagens händelser på Drottninggatan. Det står också klart att han erkänt sig skyldig till gärningen.

Åtalet ska vara väckt senast den 11 maj men åklagaren väntas begära förlängd åtalstid. Polisen har flaggat för att terrorutredningen kan ta avsevärd tid att genomföra.

Crimecentral blev vittne till hur flera poliser omhändertog en man i närheten av Kungsgatan vid 15:30-tiden. Avspärrningarna kom att utökas successivt och polis uppmanade allmänheten att lämna centrala delarna av Stockholm. Polisinsatsen var mycket omfattande.

Samma kväll som dådet skedde kunde en 39-årig man från Uzbekistan gripas misstänkt för brottet.

Skulle ha utvisats
Den misstänkte, Rakhmat Akilov, kom till Sverige under 2014 och ansökte om asyl. Under sommaren 2016 beslutade emellertid Migrationsverket att avslå hans ansökan – myndigheten ansåg inte att 39-åringen hade asylskäl. Den terrormisstänkte mannen överklagade dock till Migrationsdomstolen som kom fram till samma slutsats. I samband med avslaget fattades också beslut om att Rakhmat Akilov skulle utvisas från Sverige – ett beslut som myndigheterna inte lyckades verkställa.

Läs Migrationsverkets 16-sidiga beslut avseende 39-åringens asylansökan här.

Stockholms tingsrätts målnummer är B 4708-17.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *