Brottmål

17-åring anlade brand på sitt asylboende

Sängen i rummet fick brandskador. © Polisen

Den 17-årige asylsökaren från Afghanistan var missnöjd med situationen på sitt asylboende i den lilla orten Janstorp i Skurups kommun. Som en sista utväg tände han helt sonika eld på sin säng, en eftermiddag i oktober 2016. I måndags dömdes han för mordbrand av Ystads tingsrätt.

Åklagare Josefin Sävlund väckte åtal för mordbrand eftersom hon menade att gärningen innebar fara för andras liv eller hälsa. I målet råder det ingen tvekan om att 17-åringen verkligen antänt ett lakan i sin säng. Han har emellertid förnekat att han formellt sett skulle ha gjort sig skyldig till mordbrand.

Ville ha förbättrade villkor
Det var den 6 oktober 2016 som branddådet kom att äga rum. Vid den här tidpunkten fanns bara ett fåtal personer närvarande på hemmet. 17-åringen tog en tändare och antände ett lakan i sängen – till synes av ren frustration. Därefter gick han ut och informerade boendepersonal om brottet. Något som ledde till att branden snabbt kunde släckas. Skadorna som branden orsakade kan inte beskrivas som annat än måttliga.

Asylsökaren har förklarat sin gärning med att han var missnöjd över boendesituationen och helt enkelt ville få uppmärksamhet av personalen.

Ungdomsvård och ungdomstjänst
Ystads tingsrätt kommer fram till att de formella rekvisiten för brottet är uppfyllda och dömer honom således i enlighet med åtalet. Påföljden blir ungdomsvård samt ungdomstjänst, bland annat med hänsyn till att han var 16 år gammal när brottet begicks. Den förstnämnda påföljden kommer även med en särskild föreskrift om att 17-åringen ska följa det ungdomskontrakt som upprättats. Tändaren som användes vid branddådet förklarades förverkad.

Den unge mannen är sedan en tid tillbaka boende på ett annat HVB-hem i Skåne.

Ystads tingsrätts målnummer är B 2578-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *