Brottmål

Knivdådet i Skellefteå avgörs av hovrätten

Blodspår säkrades på brottsplatsen. © Polisen

Grovt våld utspelade sig i bostadsområdet Morö Backe i Skellefteå i oktober förra året och slutade med att en 20-årig man avled. En 25-årig man åtalades för mord men friades med hänsyn till nödvärnsrätt. Senare under året kommer sannolikt Hovrätten för Övre Norrland att avgöra målet efter att målsägandena överklagat den friande domen.

Var det ett fall av uppsåtligt dödande i form av mord eller dråp som skedde den där natten i oktober? Eller hade den 25-åringe mannen som utdelade de dödande knivhuggen nödvärnsrätten på sin sida? Hovrätten i Umeå har flertalet viktiga frågeställningar att ta ställning till innan avgörandet fälls.

Knivskars till döds vid rånförsök
Den tragiska händelsen utspelade sig vid midnatt natten mellan den 8 och 9 oktober förra året. Två grupperingar hade stämt träff för att göra upp om en narkotikaaffär, men vad den ena konstellationen, bestående av två män som som anlände med bil, inte visste var att ett rån planerats mot dem.

25-åringen utsattes för rånangrepp av en maskerad 20-åring och försvarade sig med att gå till motattack. Våldsamheterna ledde till att 20-åringen, som hade invandrarbakgrund, knivskars till döds med flera knivhugg.

25-åringen kom att åtalas för mord och tre andra personer, två kvinnor och en man från den andra grupperingen, för försök till rån. Även andra brott ingick i åtalet.

Skellefteå tingsrätt meddelade emellertid en frikännade dom mot 25-åringen avseende det dödliga våldet. Han ansågs ha haft rätt att bruka nödvärn.

Åklagaren överklagade inte
När överklagandetiden löpte ut stod det klart att kammaråklagare Andreas Nyberg avstått från att överklaga den friande delen av domen mot 25-åringen. Målsägandena utnyttjade dock sin möjlighet att överklaga vilket innebär att det är upp till hovrätten att pröva åtalet om mord.

Att målsägandesidan överklagar trots att åklagaren avstår är ett ovanligt förfarande men det har inträffat tidigare.

Målsägandesidan vill inte kommentera
Vi har hört av oss till målsägandebiträdet, advokat Fredrik Björk, för att ställa några frågor kring målet och rättsprocessen, bland annat vad som gjort att målsägandena fattade beslut om att överklaga domen. Advokaten har emellertid avböjt att svara på Crimecentrals frågor.

– Beklagar men jag lämnar inga ytterligare kommentarer i ärendet, skriver Fredrik Björk i ett mejlsvar.

Crimecentral har även sökt 25-åringens offentlige försvarare, advokat Jens Nyström, för kommentarer.

Kommer avgöras vid ett senare tillfälle
Målet är färskt hos hovrätten och några huvudförhandlingsdagar ska ännu inte vara inplanerade. Tingsrättens huvudförhandling tog tre dagar i anspråk.

Hovrätten för Övre Norrlands målnummer är B 91-17.

Läs också:
25-åring frias från mord – anses ha agerat i nödvärn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *