Brottmål

46-åring frias från bostadsinbrott i Östersund

Villan på Odlarvägen som utsattes för inbrottet. © Polisen

En rumänsk medborgare åtalades för delaktighet i ett bostadsinbrott där bevisningen bland annat bestod av vittnesiakttagelser och skospår. Men tingsrätten väljer att frikänna mannen från anklagelserna – bevisningen anses inte vara tillräckligt stark.

Det var på Odlarvägen i Östersund som en eller flera gärningsmän den 6 november förra året begick ett bostadsinbrott i en villa. Mannen i hushållet kom hem från ett ärende och vid sin hemkomst hörde han ljud från övervåningen. Det gick snabbt upp för honom vad det var frågan om; bostaden hade haft påhälsning från en eller flera inbrottsjuvar.

När målsäganden tittade ut såg han två män som avlägsnade sig från brottsplatsen. När polis kom till adressen kunde den 46-årige mannen gripas i närområdet efter viss spaning. Sedan kom det inte att dröja många veckor innan han också åtalades för delaktighet.

46-åringen har helt förnekat brott.

Otillräcklig bevisning
Östersunds tingsrätt konstaterade i sin dom att det inte presenterats utredning som binder 46-åringen till brottsplatsen och själva utförandet av inbrottet. Förstahandsyrkandet om ansvar för grov stöld ogillas därför. När det gäller åklagarens andra yrkande avseende medhjälp till grov stöld kommer domstolen fram till att bevisningen även i den delen är otillräcklig och frikänner således 46-åringen från åtalet i dess helhet.

Blir kvar i riket
46-åringen är rumänsk medborgare och åklagaren ville att han, vid händelse av fällande dom, skulle utvisas på livstid. Eftersom 46-åringen inte döms för brott utvisas han inte heller. Mannen saknade samordningsnummer vid rättsprocessen och Crimecentral har inga närmare uppgifter om hans förehavanden.

Domen blev inte överklagad, enligt information från domstolen.

Målnummer vid Östersunds tingsrätt är B 2660-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *