Brottmål

25-åring frias från mord – anses ha agerat i nödvärn

Rånförsöket slutade med dödlig utgång. © Crimecentral

En norsk medborgare åtalades för att ha huggit ihjäl en 20-åring efter att ha blivit utsatt för ett rånangrepp. Men tingsrätten menar att 25-åringen haft nödvärnsrätten på sin sida och frikänner honom således från åtalet om mord. En annan man fälls dock för rånförsök.

Domen från Skellefteå tingsrätt skulle egentligen ha offentliggjorts den 23 december, men av allt att döma fick hög arbetsbörda domstolen att flytta fram datumet för domen en vecka. Att 25-åringen frikänns var väntat eftersom han redan släppts fri från häktet efter beslut av rätten.

Rånförsök spårade ur
Det var vid midnatt natten mellan den 8 och 9 oktober förra året som våldsscenerna i bostadsområdet Morö Backe kom att utspela sig. Två män hade stämt träff med ett ungdomsgäng för att göra upp om en narkotikaaffär. Vad duon inte visste var att gänget planerade att råna dem.

När de två kamraterna anlände till den förutbestämda platsen blev de angripna varav en 20-årig man med invandrarbakgrund – maskerad och beväpnad med kniv – gick till attack mot bilföraren.

Tumult uppstod och i samband med det knivskars 25-åringen och 20-åringen – av varandra – och den yngre mannen avled senare på sjukhus med anledning av de skador han ådrog sig. De två männen som anlände med bil kunde gripas i nära anslutning till platsen och senare kunde två kvinnor, båda 18 år, samt en till man, 20 år gammal, frihetsberövas. De tre sistnämnda misstänktes alla tillhöra den så kallade rångrupperingen.

Erkänner respektive förnekar brott
25-åringen har erkänt att han agerat på det sätt som åklagaren påstått, men har förnekat att han gjort sig skyldig till brott med hänvisning till nödvärn. Offrets kumpan har erkänt försök till rån. De tilltalade kvinnorna har båda förnekat delaktighet och kännedom om rånförsöket.

Kamraten till den tilltalade 25-åringen var inledningsvis misstänkt för inblandning i knivvåldet som ledde till 20-åringens död men kom att avföras efter någon veckas utredning.

Anses ha haft rätt till nödvärn
Tingsrätten påpekar att 25-åringen lämnat en lång och väl sammanhållen berättelse om vad som utspelat sig på parkeringsplatsen den ödesdigra natten. Enligt den mordåtalade mannens egna uppgifter blev han angripen med kniv under hela händelseförloppet och han har berättat att han fruktade för sitt liv. Skellefteå tingsrätt ifrågasätter inte hans uppgifter utan drar slutsatsen att han i den situationen haft rätt att använda nödvärn.

”Åklagaren har således inte förebringat tillräcklig bevisning för att [25-åringens] nödvärnsinvändning ska framstå som obefogad. [25-åringen] ska därför inte fällas till ansvar i enlighet med åtalet”, skriver tingsrätten i sin dom.

En nämndeman är skiljaktig när det kommer till motiveringen avseende mordåtalet och menar att 25-åringen förvisso använt mer våld än han varit berättigad till, men att han ändå ska frias med hänvisning till så kallad nödvärnsexcess.

Dagsböter, skyddstillsyn och samhällstjänst
25-åringen döms dock för ringa narkotikabrott och rattfylleri till 8 800 kronor i dagsböter. Böterna anses helt erlagda eftersom han suttit frihetsberövad under ett par månader.

Den andre 20-åringen som deltog i angreppet mot duon döms för försök till rån och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn som också kombineras med samhällstjänst. Han har tidigare begått en brutal misshandel och hans delaktighet i våldsamheterna på Morö Backe begicks under prövotid.

De båda 18-åriga kvinnorna frias från åtalet om rånförsök, rätten anser inte att bevisningen är övertygande nog för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att de haft uppsåt till gärningen. En av kvinnorna döms dock för två fall av ringa narkotikabrott samt misshandel eftersom hon knivskurit 25-åringens kamrat i samband med den tumultartade situationen. Påföljden för henne blir skyddstillsyn. Den andra kvinnan straffas med 1 500 kronor i dagsböter för ringa narkotikabrott.

Överklagas inte
Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har ansvarig åklagare, Andreas Nyberg, bestämt sig för att avstå från att överklaga domen i den delen som berör mordåtalet.

– Jag har nu gått igenom och analyserat domen. Då jag inte kan förvänta mig att hovrätten kommer till ett annat beslut än tingsrätten kommer jag inte att överklaga tingsrättens friande dom, säger kammaråklagare Andreas Nyberg i ett pressmeddelande.

Det återstår ännu att se om övriga delar i domen kan komma att överklagas.

Skellefteå tingsrätts målnummer är B 1124-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *