Brottmål

29-åring som begick tortyrmisshandel i Umeå kan friges nästa år

Polisen har märkt ut det ungefärliga området för våldsdådet. © Polisen

Misshandeln i Umeå i februari i år var lömsk och hänsynslös. En 29-årig man lockade med sig sitt offer till en gång- och cykelväg för att där brutalt misshandla honom och dra loss ett par av hans tänder. Redan nästa år kan 29-åringen bli villkorligt frigiven från sitt fängelsestraff.

Överfölls i bostadsområde
Det var i Umeåstadsdelen Ersboda vid kvällstid den 23 februari i år som offret, en idag 25-årig man med missbrukarumgänge, träffade på gärningsmannen. Tillsammans slog de följe till en gång- och cykelväg där den brutala misshandeln utbröt. 25-åringen slogs till marken och fick emottaga slag med järnrör. Under misshandeln använde gärningsmannen sig av en tång för att dra ut en tand från offret och allvarligt skada en annan tand.

29-åringen figurerade som misstänkt i utredningen relativt snabbt men det var först flera månader senare som åklagaren ansåg att bevisläget var starkt nog för att väcka åtal. Till en början var misshandelsoffret inte beredd att peka ut 29-åringen, men hänvisning till rädsla.

Den för polisen ökände 29-åringen var allt annat än intresserad av att lämna utförliga svar i polisförhör.

– Jag förnekar brott och utöver det har jag ingen kommentar, svarade 29-åringen upprepade gånger enligt förhörsprotokollen som Crimecentral tagit del av.

Fick sänkt straff
Umeå tingsrätt kom i somras fram till att 29-åringen skulle dömas för den grova misshandeln, med brottsoffrets utpekande som huvudsaklig grund. Utöver det dömdes han också för ringa narkotikabrott och två fall av brott mot den så kallade knivlagen.

Åklagaren ville ha den tilltalade fälld för synnerligen grov misshandel men domstolen menade att omständigheterna vid våldsdådet inte var tillräckligt försvårande. Den samlade brottsligheten uppgick enligt tingsrätten till fängelse i tre år.

Hovrätten kom fram till samma slutsats i fråga om skuld samt rubricering men menade att straffvärdet var lägre än det av tingsrätten utdömda. Påföljden mildrades till fängelse i två år och tre månader.

29-åringen var dock inte nöjd med strafflindringen utan valde att gå vidare till Högsta domstolen med förhoppningar om prövning i den högsta instansen. Det hade han dock inget för eftersom Högsta domstolen nekade honom prövningstillstånd.

Kan vara en fri man nästa år
Den här tiden nästa år kan 29-åringen vara en fri man. Han började avtjäna sitt straff redan samma dag som avslagsbeslutet från Högsta domstolen meddelades – nämligen den 15 september 2016. Det framgår av det strafftidsbeslut som Kriminalvården upprättat med anledning av fängelsedomen.

Det tidigaste datum för frigivning i hans fall är 11 december 2017, under förutsättning att han inte ställer till med något allvarligare på exempelvis anstalten. Skulle han friges detta datum har han dock en prövotid som löper fram till i december 2018.

Grov återfallsförbrytare
29-åringen har en lång historia av våldsbrott och missbruk bakom sig. Som tonåring fick han sin första misshandelsdom sedan dess har de begångna brotten samt misstankarna om brott duggat tätt.

I september 2007 var han misstänkt för rån, men misstanken avskrevs senare. Året därpå var han huvudmisstänkt i utredningen om det så kallade Grisbackamordet där en annan brottsbelastad missbrukare knivhöggs till döds. Först två år senare beslutade kammaråklagare Stina Westman att avföra den mordmisstänkte mannen från förundersökningen. I samband med mordutredningen uppdagades att 29-åringen gjort sig skyldig till en annan knivskärning, något han också kom att dömas för 2009. Men efter fängelsevistelsen fortsatte återfallsförbrytaren med sin kriminella verksamhet.

I samband med ett åtal 2012 lät Frivården inge ett yttrande till domstolen där det framgick att man identifierat ett antal kriminologiska riskfaktorer hos 29-åringen. Man nämnde hans missbruksproblematik, den tidigare brottsbelastningen, att han saknade sysselsättning samt inkomst. Frivården påpekade också att det inte verkade finnas motivation hos 29-åringen att försöka bryta sitt destruktiva leverne.

Huruvida 29-åringens liv någon gång kommer ändra inriktning återstår ännu att se.

Målnumret vid Umeå tingsrätt är B 470-16. Hovrätten för Övre Norrlands målnummer är B 603-16. Högsta domstolens målnummer är B 4173-16.

Läs också:
Hovrätten mildrar dom för återfallsförbrytare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *