Media

Andra säsongen av serie om kalla mordfall lider mot sitt slut

Svenska mordfall har stått i fokus – återigen. © TV4

”Svenska fall för FBI” sändes första gången våren 2015 och fick en tillräckligt stor publik för att motivera en andra säsong, som började sändas i höst. Sju olösta mordfall har hittills granskats närmare och ett åttonde och sista återstår innan säsongen är slut. Men programmet har fått utstå kritik för sitt kontroversiella upplägg.

Mordfallen

Andra säsongen:
1. Knivmordet på Eva-Mari Söderström 1987
2. Sommarmordet på Anneli Zetterholm 1988
3. Misstänkta hedersmordet på Bafreen Fatah och Ebrahim Fatah 1986
4. Lägenhetsmordet på Pernilla Theorin 2006
5. Det förmodade dubbelmordet på Barbro Karlsson och Bertil Sandin 2006
6. Mordet på Håkan Holmström 1997
7. Dubbelmordet i Brattås på Tor Öberg och Gärd Viklund 2005
8. Mordet på Marina Elisabeth Latonummi 2008

I seriens centrum återfinns den rutinerade mordutredaren Bo Åström som under många år jobbade på Solnapolisen och där ska han ha varit delaktig i att lösa 22 mordfall i följd. Vid sin sida har han den tidigare FBI-agenten Mark Safarik som sägs vara expert på gärningsmannaprofilering. Precis som i den föregående säsongen har de båda rest land och rike runt och undersökt en rad olösta mord i jakt på ledtrådar som kan fälla gärningsmännen.

Pekar ut icke-misstänkta samt friade personer
Serien är kontroversiell på det sättet att man ofta konfronterar – eller försöker konfrontera – de personer som utpekas som skyldiga till brotten. I slutet av varje avsnitt presenteras de slutsatser som duon kommit fram till under utredningsarbetet med respektive mordfall. Ofta vill experterna ge sken av att man hjälpt polisen föra de stagnerade utredningarna framåt.

Den andra säsongens inledande avsnitt handlade om den olösta mordgåtan Eva Söderström som brutalt knivmördades i närheten av sitt föräldrahem i Kramfors för 29 år sedan. I säsongsinledningen valde Bo Åström och Mark Safarik att rikta misstankarna mot en viss person i Evas bekantskapskrets och därigenom indirekt underkänna den polisutredning som bedrivits i ärendet. Den utpekade mannen har inte figurerat som formellt misstänkt för mordet och spekulationerna om mannens skuld har tagit rejäl fart på internetforumet Flashback sedan avsnittet sändes.

I en del fall har misstankarna inte lett fram till åtal men det hindrar inte duon från att slå fast att de utpekade personerna nog är mördare, trots allt. 1998 friades en ung man från ett sexmord på en yngre kvinna efter att ha fällts i tingsrätten, varpå Bo Åström och Mark Safarik i den förra säsongen konfronterade honom och en närstående med utgångspunkten att mannen var skyldig till dådet.

Programmet kritiseras
Utformningen och inriktningen av programmet har renderat kritik från allmänheten och journalister. Oisin Cantwell skrev en text i Aftonbladet förra året efter att de båda experterna pekade ut den nyss nämnde unge mannen som skyldig till sexmordet som hovrätten friat honom från. Han kallade förfarandet för ett ”publicistiskt haveri” av TV4 och avslutade sin krönika med att slå fast att de första två avsnitten möjligen var det mest oetiska som någonsin visats i svensk television.

På internetforumet Flashback har programmet varit föremål för diskussion och även där höjs flera kritiska röster.

”Programmet gick bara ut på att informera allmänheten om de ledtrådar som redan har funnits antecknade i alla år”, konstaterar en skribent på forumet om den första säsongen. En annan skribent menar att programmet undahåller viktiga omständigheter för tittarna. ”Ett klart obalanserat program”, lyder dennes omdöme.

”Svenska fall för FBI” har dessutom blivit anmält upprepade gånger till Granskningsnämnden för Radio och TV. Ett ärende tog sikte på uttalanden som uppfattades som att personer som lider av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är potentiella våldsbrottslingar. Programmet friades dock i två ärenden och det tredje blev föremål för avskrivning.

Ny säsong?
På den YouTube-kanal som ser ut att tillhöra Mark Safarik finns en trailer som indikerar att man kommer granska ytterligare ett antal svenska mordfall i en eventuellt kommande säsong, bland annat uttalar sig mamman till 16-årige Anders Gustafsson som blev brutalt mördad i en lagerlokal i Hammarbyhamnen under mitten av 90-talet. Även andra mordärenden som fallet Catrine da Costa ser ut att bli aktualiserade längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *