Kriminalhistoria

Hotellmordet fortfarande olöst efter 20 år

Hotellmordet inträffade för 20 år sedan. © Crimecentral

Med brutalt våld tog någon livet av 46-åriga nattportieren Kristina Olofsson under hennes arbetspass på Wisby Hotell i december 1996. Trots stora utredningsinsatser är mordet – 20 år senare – fortfarande en gåta för allmänheten och polisen.
– Det är ju frustrerande att vi inte har lyckats lösa det här under så pass lång tid, säger Roger Björkander till Crimecentral.

Det är den 11 december 1996. Kristina Olofsson, 46 år, har just påbörjat det arbetspass på Wisby Hotell som kommer att bli hennes sista. Samtidigt som Kristina Olofsson utför sitt arbete tar sig förövaren – eller förövarna – in på hotellet genom ett fönster som vid det aktuella tillfället endast skyddades av någon plastkassett. Man har siktet inställt på att tillgripa kontanter.

Ett datorfel gör att Kristina Olofsson blir tvungen att lämna receptionen tillfälligt för att ta sig till en annan del av hotellet, vilket sker omkring 03:15. Den intet ont anande nattportieren beger sig till den administrativa avdelningen av hotellet genom att låsa upp med sin medhavda nyckel. Just där och då möter hon den person som kommer att bli hennes baneman.

Offret blir ihjälslaget med upprepade slag av en bultsax som gärningsmannen eller gärningsmännen tillgripit från hotellets vaktmästeriutrymme i samband med inbrottet. Mordvapnet lämnas kvar på platsen och gärningsmannen med eventuella kumpaner avlägsnar sig.

Vid sextiden på morgonen anträffas den döda kroppen i korridoren av en hotellanställd. Kristina Olofsson blev vad man skulle kunna kalla för slumpens offer – mördad av någon som av allt att döma endast var där för att stjäla pengar och undgå upptäckt.

Tusentals kronor stals
Vid inbrottet på hotellet stals flera tusen kronor men i media har det förekommit något varierande uppgifter om det exakta beloppet. När TV4:s kriminalmagasin ”Veckans brott” uppmärksammade hotellmordet för sex år sedan nämnde en kriminalkommissarie att bytet vid brottet blev cirka 7 000 kronor. I en Aftonbladet-artikel från 1998 påstås dock att cirka 13 000 kronor försvunnit. Roger Björkander säger att den förstnämnda siffran sannolikt är den korrekta, om den framförts i TV.

– Det är inga större summor, det är växelkassa, förklarar han vidare.

Flera oklarheter
Vittnen har gjort iakttagelser av ljud från vad som bedöms vara en Volvobil av äldre modell i Visby innerstad vid fyratiden på morgonen den 12 december. Roger Björkander bekräftar att uppgifterna om den förmodade flyktbilen fortfarande är högintressanta i utredningen.

– Vi vet inte vem det är som har kört och det stämmer väl överens med brottstiden, konstaterar han.

Det är dock oklart om det verkligen var gärningsmannen eller gärningsmännen som flydde i bilen samt om polisen lyckats säkra mer ingående uppgifter om fordonet. Det är också något av en öppen fråga hur många gärningsmän som varit delaktiga i inbrottet respektive mordet.

Den pensionerade kriminologen Leif G.W Persson framförde i ”Veckans brott” för sex år sedan ett resonemang om att det rörde sig om en ensam gärningsman, det framgick dock inte av inslaget om han syftade på endast våldsbrottet eller inbrottskuppen som helhet. Roger Björkander menar att bevisningen pekar på att fler än en person befunnit sig på hotellet den ödesdigra natten.

– Vi har spår efter fler än en, säger kriminalinspektören men tillägger också att han inte kan uttala sig om exakt hur många misstänkta gärningsmän polisen säkrat spår efter.

Svåruppklarat ärende
Det som talar för att mordet skulle kunna klaras upp är forensiska framsteg samt att lojalitetsband mellan gärningsman och vänner samt bekanta kan vara brutna. Mot att mordet klaras upp talar naturligtvis statistiken. Endast ett litet antal så kallade cold cases har klarats upp i Sverige under 2000-talet, där teknisk bevisning allt som oftast utgjort centrala pusselbitar.

Roger Björkander ansvarar för utredningen på polisiär nivå och har levt med det ouppklarade hotellmordet – till och från – under 20 års tid. När vi talar med honom – på 20-årsdagen för mordet – uttrycker han en viss frustration över att man inte lyckats fälla Kristina Olofssons mördare.

– Det är ju frustrerande att vi inte har lyckats lösa det här under så pass lång tid, säger Roger Björkander.

Samtidigt menar den 58-årige kriminalinspektören att det, indirekt, fortfarande finns trådar kvar att nysta i.

– Har vi tömt ut alla möjligheter skulle förundersökningen vara nedlagd och det är den inte.

Omfattande och pågående förundersökning
Utredarna har genom åren hållit en ”ansenlig mängd” förhör i ärendet och två män ska ha suttit anhållna vid olika tidpunkter. En man frihetsberövades i nära anslutning till brottet (”den misstanken är nog nedlagd”) och en annan man anhölls sex år senare, det vill säga 2002.

För närvarande arbetar man med mordutredningen när det anses motiverat.

– Ibland jobbar vi i ärendet när vi får in bra tips eller bra uppslag, säger Roger Björkander men tillägger också att det kan gå långa perioder utan att någon aktiv utredning bedrivs.

Polisen är fortfarande i behov av mer information från allmänheten för att kunna slutföra utredningen om mordet. Den som anser sig ha viktig information att lämna kan ringa 114 14 och be att få tala med kriminalinspektör Roger Björkander.

2 Replies to “Hotellmordet fortfarande olöst efter 20 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *