Brottmål

Fängelsestraff för knivmisshandel i centrala Skellefteå

Offret knivskars på Möjligheternas torg. © Crimecentral
Offret knivskars på Möjligheternas torg. © Crimecentral

Två män, 21 respektive 34 år, drabbade i fjol samman på torget i centrala Skellefteå. Det slutade med att den äldre av de två fick ett knivhugg i ryggen. Förra veckan dömdes gärningsmannen till fängelse i åtta månader för våldsdådet.

Sammandrabbningen skedde den 18 juni 2015 – dagen före midsommarafton. De två männen träffade på varandra av en slump och hamnade först i verbal konflikt varpå det hela övergick till handgripligheter. Den yngre mannen fick motta knytnävsslag och den äldre av de två blev knivskuren i ryggen. 21-åringen avlägsnade sig från platsen efter knivdådet men kunde gripas redan samma dag.

Åklagaren yrkade i sin stämningsansökan på att både 21-åringen och 34-åringen skulle dömas för misshandelsgärningar. Polisutredningen har dragit ut på tiden men förra veckan meddelade tingsrätten dom i målet. 21-åringen döms för misshandel till fängelse.

Misshandel av normalgraden
Till en början rubricerades gärningen som försök till mord men vid häktningen bedömdes brottet som grov misshandel. Det var också grov misshandel som åklagaren ville få 21-åringen dömd för, men tingsrätten menar att händelseförloppet varit kortvarigt och knivsticket var heller inte alltför djupt. Därför kommer rätten fram till att brottet ska bedömas som misshandel av normalgraden.

Fängelse samt skadestånd
Knivdådet har enligt tingsrättens mening ett straffvärde som motsvarar tio månaders fängelse. Den tilltalade var dock 20 år gammal vid tiden för gärningen och påföljden mildras därför till fängelse i åtta månader. 21-åringen ska även utge dryg 28 000 kronor i skadestånd till sitt offer.

21-åringen härstammar från Somalia och 34-åringen kommer från Iran.

Målet har målnummer B 711-15 vid Skellefteå tingsrätt.

Läs också:
Ännu inget åtal för våldshändelserna i Skellefteå sommaren 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *