Brottmål

Karlskogabo hetsade mot zigenare och asylsökare på Facebook

Med hjälp av Facebook spred mannen meddelanden där han talade om att spränga zigenare och att flyktingar skulle dö. Förra veckan dömdes han för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i november förra året som mannen kommenterade två stycken nyhetsartiklar via sitt flöde på Facebook. Den första artikeln handlade om ett av Sveriges alla slumläger, något som 50-åringen kommenterade med att man på ”nyår får spränga zigenare”. Den andra artikeln handlade om gruppvåldtäkten vid Fåfängan i Stockholm förra året och där uttryckte mannen en vilja om att ”alla flyktingar ska dö” i samband med att han kommenterade den.

Karlskogabon åtalades i februari för hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren har mannen via sina meddelanden uttalat sig nedsättande om folkgruppen romer samt hotat en grupp av personer med anspelning på bland annat nationellt ursprung.

50-åringen har erkänt att han skrivit de aktuella meddelandena men gjort gällande att brottet bör betraktas som ringa. I polisförhör har mannen förnekat till den formella brottsrubriceringen och hävdat att den första händelsen var ett ”skämt” och inte något som han skrev för att orsaka någon ”större uppståndelse”. Den andra kommentaren har han förklarat med att han blev upprörd för att gärningsmännen fick lindriga straff för gruppvåldtäkten.

Karlskogabon har haft omkring 600 vänner på Facebook som kunnat ta del av hans kommentarer. Det leder tingsrätten till slutsatsen att brottet inte kan bedömas som ringa med hänsyn till den stora personkretsen.

Örebro tingsrätt dömer således 50-åringen för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 8 000 kronor i dagsböter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *