Brottmål

Här är indiciekedjan som fällde den mordåtalade duon för dödsskjutningen i Biskopsgården

Tekniska fynd, vittnesuppgifter samt generellt sett besvärande omständigheter. Den sammantagna bilden av den bevisning som åklagaren presenterade under rättegången ansågs tillräckligt klar och tydlig för att två män, 26 och 28 år, skulle kunna dömas för att gemensamt och i samförstånd skjutit ihjäl en till synes oskyldig man utanför en skola i Biskopsgården.

Här är indicierna som tingsrätten lutade sig mot i sin 46-sidiga dom.

 • I utredningen har polisen kvällen efter dådet beslagtagit en moped och en handske som båda har haft tändsatspartiklar och kan därför knytas till i närtid gjorda skjutningar med kulor av samma sammansättning av 7,65 respektive 9 mm som påträffades på brottsplatsen.
 • Nära den plats där mopeden och handsken säkrades anträffades också en ryggsäck innehållande en kulsprutepistol och en pistol som med största sannolikhet var de vapen som användes vid skjutningen. I ryggsäcken fanns motsvarande andra handske som den som hade tändsatspartiklar på sig. I ryggsäckan fanns den andra handsken.
 • Personer har vittnat om att mopeden har färdats från brottsplatsen till Molnvädersgatan. Genom övervakningsbilder och vittnesuppgifter är det också klarlagt att det var två personer som flydde på mopeden.
 • På mopeden, pistolen och balaklavaluvorna i ryggsäcken fanns DNA som med största sannolikhet härstammar från 28-åringen.
 • På handsken med tändsatspartiklar och på balaklavaluvan i ryggsäcken fanns DNA som med största sannolikhet kommer från 26-åringen.
 • På ett fotografi från ett bankomatuttag i Uddevalla några dagar före dådet syns de båda männen tillsammans.
 • En bil som 26-åringen ska ha köpt stoppas av polis den 1 november på riksväg 44 i Uddevallatrakten. Då sitter både 26-åringen och 28-åringen i den.
 • Vidare analys av mobiltrafik visar att de båda har haft kontakt med varandra såväl dagarna före mordet som dagarna efter.
 • Mobiluppkopplingar visar att de båda begett sig in mot Göteborg den 30 oktober 2015.
 • 28-åringen har på eftermiddagen, dagen för dådet, sagt till sin flickvän att han skulle stänga av telefonen några timmar eftersom han skulle bege sig på ett ”mission”.
 • Varken 26-åringen eller 28-åringen har använt sina respektive mobiltelefoner vid tiden för gärningen, eller varit anträffbara via dem. Båda männen saknar alibi för brottstillfället. De senaste mobiluppkopplingarna ger vid handen att båda befann sig på Hisingen.
 • Dagen efter dådet beställs en taxiresa från 28-åringens telefon i namnet ”Isak” till en viss adress i Göteborg. När taxiresan är avslutad registreras att bilen, som 26-åringen ska ha köpt, lämnat Hisingen. Kring denna tid ringer 28-åringen till 26-åringen ett flertal gånger, utan att kunna nå honom. Något senare lämnar de båda Göteborgstrakten i bilen och kör mot Uddevalla.

Inga alternativ
Sammantaget menade Göteborgs tingsrätt att det inte fanns några alternativa förklaringar till den presenterade indiciekedjan än att de tilltalade männen begått gärningen. Domstolen nämner även att männen lämnat knapphändiga uppgifter under såväl förundersökning som huvudförhandling. Deras förklaringar till DNA-fynden är enligt rätten inte trovärdiga och förändrar inte styrkan av den centrala bevisningen i målet.

Ångrade respektive överklagan
Målet överklagades och i mitten av september var det planerat att hovrätten skulle inleda sin huvudförhandling och granska indiciebevisningen på nytt – men 26-åringen och 28-åringen tog tillbaka sin respektive överklagan och domstolen avskrev målet, som Crimecentral tidigare rapporterat om.

Sedan dess har avgörandet vunnit laga kraft och de båda männen ska således ha börjat avtjäna sina respektive verkställigheter.

Göteborgs tingsrätts målnummer är B 13701-15, B 13424-15 respektive B 2986-16. Hovrätten för Västra Sveriges målnummer är B 3725-16.

Läs också:
Hovrättsrättegång inställd – dömda för dödsskjutning drog tillbaka sina överklaganden
Starka indicier fällde två för dödsskjutning i Biskopsgården – ny rättegång väntar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *