Brottmål

26-åring döms till fängelse och utvisning efter utomhusvåldtäkt

Det var här på Stallgatan som kvinnan blev överfallen och våldtagen. © Crimecentral
Det var här på Stallgatan som kvinnan blev överfallen och våldtagen. © Crimecentral

En våldtäkt och två fall av misshandel gör att en 26-årig man döms till fängelse i två och sex månader. Domen som meddelades av Skellefteå tingsrätt förra veckan innebär också utvisning i tio år för den våldsdömde mannen.

Våldtäkten och det ena fallet av misshandel begicks i somras medans det andra misshandelsfallet är ett äldre ärende och ska ut utförts 2014. De två förstnämnda brotten ska ha begåtts mot en kvinna som han haft en relation med. Sommarens misshandelsfall begicks mot en för honom okänd kvinna som han rammade med sin cykel i samband med att sexualbrottet upptäcktes.

Våldtäkten den 6 augusti begicks nattetid i ett skogsparti vid Stallgatan i Skellefteå och uppdagades av ett par vittnen som passerade platsen. Det ingående händelseförloppet är något oklart eftersom Skellefteå tingsrätt valt att sekretessbelägga den ingående beskrivningen av gärningen.

Förnekar brott
26-åringen har helt och hållet förnekat de brottsanklagelser som riktats mot honom. För att styrka åtalspunkterna mot mannen har åklagaren åberopat bland annat vittnesförhör och protokoll från brottsplatsundersökning samt rättsintyg. Den tilltalade har själv åberopat viss bevisning. Vid en samlad bedömning av bevisningen fann domstolen det styrkt att 26-åringen begått de tre brott som åklagaren hävdat.

Fängelse, utvisning och skadestånd
Domstolen betonar att de brott som 26-åringen döms för har ett högt straffvärde och att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma på fråga. Domstolen bestämmer påföljden till fängelse i två år och sex månader vilket ska följas av utvisning fram till och med 2026. Straffet mildras något eftersom tingsrätten tagit hänsyn till att 26-åringen kommer lida men av utvisningen – han har nämligen en son här i Sverige.

Drygt 130 000 kronor bestämmer också tingsrätten att mannen ska betala i skadestånd till sina offer, den största delen av summan till den kvinna som han döms för att ha våldtagit och misshandlat.

26-åringen härstammar från Afrika, närmare bestämt Gambia och invandrade till Sverige för något år sedan. Av hans belastningsregisterutdrag som domstolen inhämtat i målet framgår att han inte tidigare lagförts för något brott.

Eftersom 26-åringen förnekar brottsligheten han nu döms för är det högst sannolikt att målet kommer avgöras av nästa instans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *