Brottmål

Fängelse efter kvinnoöverfall på tunnelbana

Gärningsmannen fångades av övervakningskamera.
Gärningsmannen fångades av övervakningskamera. © Polisen

Med våld och verbala påtryckningar gav sig gärningsmannen på en yngre kvinna på tunnelbanan – och kom över ett armbandsur. Flera personer bevittnade händelsen och förövaren kunde gripas i nära anslutning till brottsplatsen. En brottsbelastad 31-åring döms nu till fängelse för tunnelbanedådet och andra brott.

Södertörns tingsrätt höll sin huvudförhandling i målet under tre dagar denna månad och i fredags avkunnades domen mot 31-åringen. Under huvudförhandlingen har åklagaren också valt att justera en av gärningsbeskrivningarna.

Gav sig på kvinna samt tog klocka
Det mest medialt uppmärksammade brottet 31-åringen döms för är våldsdådet som begicks den 27 juli 2016 i tunnelbanestationen Gärdet Norra. Inför öppen ridå fick allmänheten se hur en gärningsman riktade upprepade slag mot en 23-årig kvinnas ansikte, varpå han också drog ut henne och slet åt sig en klockan som hon bar på sig.

Oklart motiv
Motivet till dådet förefaller något oklart. Brottsoffret har lämnat motsägelsefulla uppgifter om våldsdådet och har inte direkt varit benägen att medverka till att bringa klarhet i vad som hänt samt varför det hände. En av polisassistenterna som kallades till tunnelbanestationen noterade att kvinnan blivit misshandlad, varpå kvinnan förklarade att hon ”kanske sprungit in i en vägg”. Trots att händelsen fångades av övervakningskamera berättade det uppenbara offret enligt ett målsägandeförhör att inget hade hänt och att det inte fanns något att berätta.

Kvinnan hävdade inledningsvis att det var en okänd man som angripit henne men har under rättegången berättat att hon och 31-åringen känner varandra.

Under förundersökningen förnekade 31-åringen brottsanklagelserna, men valde under rättegången att erkänna att han utdelat ett halvdussin slag mot kvinnan. Södertörns tingsrätt dömer honom för misshandel av normalgraden samt för olaga tvång avseende tillgreppet av armbandsuret – tingsrätten utgår i sin bedömning från att klockan egentligen ägdes av 31-åringen och anser således att man inte kan fälla honom för rån som åklagaren huvudsakligen yrkade på.

Döms för nio brott
Förutom de två nämnda brotten döms 31-åringen också för att ha begått fem verbala angrepp mot poliser i tjänst; ett fall av förolämpning och fyra fall av hot mot tjänsteman. Dessutom döms han för hastighetsöverträdelse samt bilbältesförseelse.

Straffet för den samlade brottsligheten blir fängelse i sex månader. Det är dock endast en av fem poliser som han förpliktigas att utge skadestånd på 5 000 kronor till – tingsrätten menar att de flesta kränkningarna inte varit tillräckligt allvarliga för att kränkningsersättning ska utgå.

Välkänd av polis och domstol
Det är långt ifrån första gången som 31-åringen hamnat inför skranket. Enligt mannens belastningsregisterutdrag, som domstolen inhämtade förra månaden, förekommer han under 19 avsnitt sedan 2000. Han är upprepade gånger dömd för våldsbrott, bland annat grov misshandel och rån. 31-åringen har redan hunnit avtjäna flera fängelsestraff.

Den tilltalade är född i Stockholms län men har invandrarbakgrund via sina föräldrar som båda härstammar från Afrika. Tingsrätten har beslutat att han ska vara fortsatt häktad till dess att domen mot honom vinner laga kraft.

Södertörns tingsrätts målnummer är  B 5939-15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *