Brottmål

Ingen tredje rättegång om kidnappningsförsök – dom mot 59-åring står fast

Högsta domstolens beslut innebär slutpunkten. © Crimecentral
Högsta domstolens beslut innebär slutpunkten. © Crimecentral

Dömd mot sitt nekande för försök till olaga frihetsberövande och stöld – av två domstolar. Den 59-årige mannen från Skellefteå har inte vunnit några rättsliga framgångar i tingsrätt eller hovrätt – och för någon vecka sedan kom den senaste motgången. Högsta domstolen avslog hans begäran om en tredje rättegång.

Den 11 augusti meddelade Högsta domstolen beslutet i målet om prövningstillstånd och eftersom begäran avslogs fick det till följd att att hovrättsdomen vann laga kraft. Det betyder i det här fallet att den 59-årige mannen nu har överlämnats till den rättspsykiatriska vården.

Tonårig flicka överfölls under joggingtur
Det var under sin sedvanliga motionsrunda i centrala delarna av Skellefteå som den 16-åriga flickan blev överfallen av den äldre mannen. Med våld och verbala påtryckningar försökte han få in henne i sin skåpbil, men flickan gjorde motstånd och det brottsliga förfarandet avbröts från mannens sida. Den unga kvinnan blev omskakad av händelsen och delvis skadad men kunde lämna upplysningar till polisen vilket gjorde att man snabbt kunde gripa den utpekade 59-åringen.

Dömd av två instanser
Den dömde mannen har konsekvent förnekat att han gjort sig skyldig till dådet. Mot hans nekande finns dock målsägandens utpekande av honom och hennes beskrivning av hans säregna bil. Både tingsrätt och hovrätt har gjort bedömningen att flickans berättelse är tillförlitlig och trovärdig. Förutom kidnappningsförsöket dömdes 59-åringen också för att ha stulit en husvagn under föregående år. Påföljden för de båda brotten blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

59-åringen överklagade hovrättsdomen via sin försvarsadvokat med förhoppning om en för honom mer förmånlig bedömning.

Inga skäl för tredje rättegång
Högsta domstolen betonar att det krävs prövningstillstånd för att instansen ska pröva överklagandet, något som får meddelas om det bedöms vara av vikt för ledning av rättstillämpningen. Till detta kommer också principen om att prövningstillstånd får meddelas om det finns synnerliga skäl.

Något skäl att meddela prövningstillstånd har inte kommit fram, beslutar instansen efter att man gjort en genomgång av materialet. Bakom avslagsbeslutet står justitierådet Johnny Herre.

Högsta domstolens målnummer är B 3832-16.

Läs också:
Hovrätten fastställer dom för kidnappningsförsök
58-åring vill frikännas från kidnappningsförsök
Äldre man döms för att ha försökt föra bort 16-årig flicka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *