Brottmål

Rånade verkställande direktör på spelbolag – döms till fängelse

VD:n fick sin bilruta krossad vid rånet.
VD:n fick sin bilruta krossad vid rånet. © Polisen

Den verkställande direktören på Svenska Spel AB, Lennart Käll, hade nog förväntat sig att den 13 april i år skulle bli en helt vanlig arbetsdag – men på väg till jobbet blev han överfallen och rånad under dramatiska omständigheter. I tisdags dömdes två män till fängelsestraff för det välplanerade brottet.

Det var väntat att Solna tingsrätt skulle döma en av männen – en 38-åring – till ett flerårigt fängelsestraff, han har nämligen genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning. Resultaten av den visar att han inte begick brottet under inflytandet av en allvarlig psykisk störning och således finns det inget hinder mot att döma honom till fängelse.

Att den som bedöms vara 38-åringens kumpan också fälls för delaktighet var desto mer oväntat – han släpptes nämligen på fri fot efter rättegången.

Dramatiskt överfall
Det dramatiska scenerna utspelade sig en morgon i april när Lennart Käll lämnat sin bostad på Ekerö vid 06:30-tiden. Efter en kortare färd blev han uppmärksam på att en bil spärrat av hans färdväg, och mot honom kom en utländsk man med en hammare och slog sönder sidorutan på hans bil. Gärningsmannen hotade honom med vad han uppfattade som en pistol och utövade visst våld mot hans huvud.

Vid det dramatiska våldsdådet blev Lennart Käll tejpad till händer och avstulen sin mobiltelefon samt sitt SEB-kort. Han krävdes också på miljonbelopp av pistolrånaren. Under händelseförloppet noterade offret hur en annan bil ställde sig bakom honom och på så sätt förhindrande honom från att backa.

I samband med våldsdådet ska den huvudsaklige gärningsmannen ha hotat VD:n till livet om han gick till polisen.

Greps snabbt
Redan samma dag som rånet skedde kunde den äldre av de två nu dömda frihetsberövas. Två dagar senare anhölls 30-åringen.

38-åringen har erkänt att han konfronterat VD:n vid det aktuella tillfället men han har inte velat kännas vid åklagarens påstående att han skulle ha utövat våld mot målsäganden. Han har lagt fram en berättelse som bland annat går ut på att den krossade bilrutan var en olyckshändelse samt att tejpbitarna på Lennart Källs kostym fastnade där av en slump.

30-åringen har helt förnekat brottsligt uppsåt men hävdat att han befunnit sig i området där rångärningen genomfördes. Han närvarade på platsen på inrådan av 38-åringen, har han förklarat.

Fängelse väntar
Lennart Källs berättelse är grunden för åtalet och den får stöd av annan utredning, bland annat vittnesmål och teknisk utredning. Vid en sammanfattande bedömning menar tingsrätten att männens skuld är bevisad.

Brottet rubriceras som rån av normalgraden och inte grovt rån som åklagaren i första hand yrkade på. Enligt domstolen har rånet inte utförts med ”synnerlig råhet” som lagen föreskriver för att den grova rubriceringen ska bli aktuell.

Solna tingsrätt konstaterar att rånoffret utsatts för ”allvarligt lidande” samt att straffvärdet därmed bedöms vara ”betydande”. Skulle tingsrättens dom vinna laga kraft väntar således fängelse för duon.

30-åringen bedöms vara skyldig till rån och döms till fängelse i två år och sex månader. 38-åringen befinns skyldig till rån och övergrepp i rättssak och döms till fängelse i fyra år.

Ingen respektive låg tidigare brottsbelastning
De båda männen har invandrat hit från Irak och är långt ifrån några återfallsförbrytare. Den yngre mannen är inte straffad alls enligt belastningsregisterutdraget, den äldre av de två förekommer i Rikspolisstyrelsens register under ett avsnitt som avser en trafikförseelse.

Duon har svenskt medborgarskap. Bortsett från fängelsestraffen döms männen också att solidariskt betala drygt 52 000 kronor i skadestånd till sitt offer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *