Brottmål

Hovrätten fastställer dom för kidnappningsförsök

Fordonet som användes vid kidnappningsförsöket. © Crimecentral
Fordonet som användes vid kidnappningsförsöket. © Crimecentral

Rättspsykiatrisk vård för försök till olaga frihetsberövande och stöld. För andra gången slår nu en enig domstol fast att en 59-årig man gjort sig skyldig till ett kidnappningsförsök och en husvagnsstöld – båda brotten begångna i Skellefteå. Den äldre mannen har förnekat brott men domstolarna ser bevisningen som övertygande.

Det blir åklagaren och målsäganden som går segrande ur den juridiska processen. Hovrätten för Övre Norrland fastställde i torsdags den dom som tingsrätten avkunnade i maj mot den 59-årige mannen.

Det var i mitten av mars i år som den 16 år gamla flickan var ute och joggade när en bilförare påkallade hennes uppmärksamhet. När den unga kvinnan negligerade mannens inviter bestämde han sig för att stanna bilen och bruka våld istället. Föraren av bilen greppade tag om flickan och försökte dra in henne i fordonet via en dörr. Till slut lyckades dock flickan slita sig loss och redan samma kväll greps den 59-årige mannen av polisen.

Stark bevisning
Skellefteåbon har med emfas förnekat att han skulle ha begått brottet mot flickan, men både tingsrätten och hovrätten anser honom överbevisad.

Det som fäller mannen är den 16-åriga flickans vittnesmål. Hon har lämnat ett signalement på gärningsmannen och dessutom på detaljnivå kunnat beskriva förövarens bil. I allt väsentligt stämmer uppgifterna överens med mannens utseende respektive hans fordon – Skellefteå tingsrätt konstaterade att bilen har ett ”iögonfallande utseende”.

Förutom kidnappningsförsöket stod han också åtalad för att ha stulit en husvagn som betingade ett värde av 30 000 kronor.

Tingsrätten dömde honom för försök till olaga frihetsberövande och stöldbrott av normalgraden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han dömdes även att utge drygt 18 000 kronor i skadestånd till flickan.

Överklagade – men domen ändras inte
Domen överklagades dock med krav om att åtalet skulle ogillas och att mannen skulle friges från häktet. Han ville också slippa betala skadeståndet och avgiften till brottsofferfonden.

I överklagandeskriften riktade mannen via sin advokat bland annat kritik mot att det inte genomförts någon video-, foto-, eller direktkonfrontation i ärendet. Det är något som hovrätten inte ens väljer att bemöta.

Istället konstaterar man i sin kortfattade dom att bevisningen i målet varit densamma som i tingsrätten och att man i allt väsentligt delar underrättens bedömning beträffande skuld och rubricering. ”Sammantaget ska tingsrättens dom inte ändras”, skriver hovrätten i sin dom.

I väntan på att den rättspsykiatrisk vården får påbörjas ska 59-åringen kvarbli i häktet.

Hovrätten för Övre Norrlands målnummer är B 504-16.

Läs också:
58-åring vill frikännas från kidnappningsförsök
Äldre man döms för att ha försökt föra bort 16-årig flicka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *