Brottmål

Fastställda fängelsedomar för Maxrånet i Falkenberg

Hamburgerrestaurangen som utsattes för dådet. © Polisen
Hamburgerrestaurangen som utsattes för dådet. © Polisen

Det blir i allt väsentligt fastställda domar för de gärningsmän som utförde en rånkupp mot en Maxrestaurang i Falkenberg förra året där en kvinnlig anställd närapå blev berövad livet. Det enda som hovrätten väljer att justera är skadeståndet till en kioskägare som blev drabbad av inbrott – han får tiotusentals kronor mindre i skadestånd.

Det rättsliga efterspelet i hovrätten slutade i stor favör för kammaråklagare Ann-Christin Claesson – precis som i den föregående instansen. Samtliga tilltalade döms för att ha varit delaktiga i gärningen.

Målet har kretsat kring det våldsamma rånet mot en Maxrestaurang i höstas förra året samt ett kioskinbrott i Halmstad någon vecka före rånkuppen. Av de totalt sex personer som var tilltalade i tingsrätten valde fem att gå vidare till hovrätten – en 17-åring som dömdes till sluten ungdomsvård avstod från att överklaga.

Grovt rån och mordförsök
Gärningsmännen som stormade in på Maxrestaurangen natten mot den 1 november 2015 och utförde rånet var tre till antalet. Maxpersonal misshandlades med basebollträ och kofot. Åklagaren menade att en av de anställda kvinnorna på restaurangen utsattes för livshotande våld och åtalade därför en 23-årig man för försök till mord. Vid tiden för brottet var två av de tilltalade anställda på restaurangen.

De flesta rånåtalade erkände i varierande utsträckning delaktighet i gärningen.

Samtliga dömdes
Straffen blev minst sagt varierande men gemensamt för alla råndömda är att det blev frihetsberövande påföljd för samtliga. Det längsta straffet på nio års fängelse utdelas till den 23-årige man som döms för grovt rån, försök till mord och stöld. Hans två rånkumpaner fick fyra års fängelse respektive sluten ungdomsvård i åtta månader för grovt rån och stöld. Två kvinnor som var inblandade fick också fängelse.

Bristande uppsåt gör att domstolarna fäller kvinnorna för rån av normalgraden istället för grovt rån som åklagaren huvudsakligen yrkade på.

Förnekade uppsåt till dödligt våld
23-åringen har förnekat att han haft uppsåt att beröva en av de anställda livet med en kofot men tingsrätten anser honom överbevisad om försök till mord. Våldet som riktades mot huvudet var grovt och kvinnan fick sy omkring 40 stygn.

– Det var fokus på att slå mig, fanns inget annat, berättade kvinnan under huvudförhandlingen i Varbergs tingsrätt.

23-åringen förekom sedan tidigare under en handfull avsnitt i belastningsregistret, året innan rånet fick han bland annat en dom för olaga hot. Han är född i Sverige men hans föräldrar härstammar från forna Jugoslavien.

Gör likartade bedömningar
Hovrätten konstaterar att ett rån har utförts mot Maxrestaurangen och att det vid rånet tillgreps närmare 50 000 kronor. Domstolen bedömer vidare att de fyra råndömda – som valde att överklaga – har medvedverkat i planeringen och genomförandet av rånet samt i de åtgärder som vidtagits efter rånet. Det finns enligt hovrätten ingen tvekan om att det fanns uppsåt att begå ett rån. Domstolen gör, liksom underrätten, bedömningen att samtliga åtalade varit delaktiga i rånet, men att graden av delaktighet har varierat. Brottsrubriceringarna och de frihetsberövande påföljderna fastställs.

När det gäller kioskinbrottet är hovrätten betydligt mer försiktigt i sin bedömning än tingsrätten i fråga om värde på det godset som tillgreps. Istället för omkring 34 000 kronor som kioskägaren krävde menar hovrätten att det stulna godset ska värderas till 10 000 kronor, och sänker således det skadeståndsbelopp som de tre dömda solidariskt ska betala.

Högsta domstolen nästa?
De tilltalade har möjlighet att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen, men statistiken talar inte för att det blir någon ny rättegång om det våldsamma rånet eller för det triviala kioskinbrottet. Det är nämligen endast en bråkdel av alla överklagade brottmål som beviljas prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Hovrätten för Västra Sveriges målnummer är B 2615-16.

Läs också:
Fällande domar för Maxrånet i Falkenberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *