Brottmål

33-åring frikänns från Flemingsbergsmord

Dödsskjutningen skedde på Terapivägen.
Dödsskjutningen skedde på Terapivägen förra året. © Polisen

En 33-årig man dömdes i tingsrätten till ett långt fängelsestraff för att tillsammans med en kamrat ha skjutit ihjäl en 37-årig man. Nya uppgifter bidrog dock till att målet fick en oväntad vändning i hovrätten – nu frias den yngre mannen av en enig domstol. Morddomen mot hans 36-årige kamrat står dock fast.

Domen avseende 33-åringen var på sätt och vis väntad eftersom Svea hovrätt redan den 22 juni beslutade att mannen skulle friges från häktet. Det som var desto mindre väntat var att den äldre av de båda faktiskt valde att återkalla sitt överklagande.

Brutal dödsskjutning
Offret, en 37-årig man av utländsk påbrå, sköts den 31 oktober 2015 till döds utanför sin bostad på Terapivägen i Flemingsberg med drygt ett dussin skott. Redan inledningsvis fanns det en teori om bakgrunden till mordet, men brottsmisstankarna var inte tillräckligt starka för att motivera ett frihetsberövande. Två brottsbelastade män kunde dock gripas efter en månads utredning och sedermera väcktes också åtal för mord alternativt medhjälp till mord.

De tre männen kände alla varandra sedan lång tid tillbaka. Motivet tros ha varit ett krogbråk som offret ställde till med några dagar innan han berövades livet.

Södertörns tingsrätt dömde båda männen till fängelse i 16 år för mord och viss annan brottslighet.

Drog tillbaka sin överklagan
De båda morddömda männen överklagade domen, något som åklagaren också gjorde. Männen ville först och främst frias från våldsdådet medans åklagaren yrkade på skärpta straff. Den äldre av de två männen avbröt dock hovrättsprocessen i förtid genom att ta tillbaka sin överklagan vilket fick domstolen att avskriva målet för hans del.

Det faktiska skälet till detta är oklart. Eftersom åklagaren bara överklagade tingsrättens dom anslutningsvis innebar det att hans talan mot 36-åringen förföll. I förlängningen betyder det att tingsrättens dom på 16 års fängelse för mord och ringa vapenbrott kommer gälla.

Pekar ut sin kamrat som skyldig
De båda männen har var för sig förnekat delaktighet i dödsskjutningen, men haft olika uppfattningar om vem som egentligen bär skulden. Den äldre av männen har lagt skulden på en fjärde man som han menar befunnit sig på platsen. Den 33-årige mannen skyller nu fullt ut på 36-åringen. I tingsrätten pekade han till viss del ut sin äldre kamrat som ansvarig för dödsskjutningen, en inställning han senare valde att understryka under hovrättsförhandlingarna och i nytt polisförhör.

33-åringen frikänns
Det blir också 33-åringen som drar det längsta strået i rättsprocessen – han frikänns nämligen för delaktighet i mordet. Svea hovrätt kommer fram till att endast tre personer befunnit sig på eller i omedelbar anslutning till brottsplatsen – offret och de två tilltalade.

Vissa omständigheter talar enligt domstolen för 33-åringens skuld till mordet, bland annat att han hade med sig en rånarluva till platsen för konfrontationen. Andra omständigheter talar emellertid enligt hovrätten till hans fördel, som att det inte funnits något motiv för honom att konfrontera offret.

Mellan raderna i domskälen kan man utläsa att Svea hovrätt finner starkt stöd i bevisningen för att skotten avlossades av 36-åringen, även om det inte skrivs ut i klartext eftersom frågan inte var föremål för prövning.

Sammantaget mynnar rätten ut i slutsatsen att det inte är bevisat att 33-åringen medverkat i våldsdådet som medgärningsman eller som medhjälpare. Därav ändras tingsrättens dom i del delen och mordåtalet mot honom ogillas. Han döms dock till 2 500 kronor i dagsböter för ringa dopningsbrott.

Svea hovrätts målnummer är B 3504-16.

Läs också:
Nya uppgifter kan fria 33-årig man från dödsskjutning
Nytt försök med rättegång om Huddingemord
Två män döms för dödsskjutning i Flemingsberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *