Brottmål

23-åring sköt ihjäl mannen som åtalades för mordet på hans bror – nu har han dömts för nytt våldsbrott

Flertalet hylsor säkrades på brottsplatsen. © Polisen
Flertalet hylsor säkrades på brottsplatsen. © Polisen

Starkt hämndmotiv gjorde att den idag 23-årige mannen för sex år sedan beväpnade sig och avrättade den då 22-årige man som något år innan hade stått åtalad och blivit frikänd för att ha mördat mannens äldre bror. I veckan dömdes han som delaktig i ett mordförsök som inträffade på Hisingen förra året. Straffet denna gången blev fängelse i åtta år.

Göteborgsskjutningen är en av få skottrelaterade händelser som gått hela vägen till åtal och fällande dom. Enligt åklagarens stämningsansökan har ytterligare minst en person – utöver de tre tilltalade – deltagit i skottdådet, men uppenbarligen går det inte att lagföra fler personer för våldshandlingen.

Tidigare dömd för dödsskjutning
Den dödsskjutning som 23-åringen begått skedde på Scheelegatan i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm i november 2010. Gärningsmannen stämde träff med offret och mötet slutade med att 23-åringen kallblodigt sköt ihjäl honom med ett stort antal skott.

När dådet begicks var han blott 17 år gammal. Straffet för 23-åringen blev fängelse i sju år med hänsyn till hans låga ålder vid tiden för gärningen. Motivet till dådet var av allt att döma blodshämnd för det mord som offret påstods ha begått på 23-åringens bror i Göteborg 2008.

Crimecentral kommer senare under året att publicera en betydligt mer utförlig artikel om avrättningen på Scheelegatan.

Blev utsatt för skottlossning
Det var sent på kvällen den 7 oktober 2015 som en man av utländsk härkomst blev utsatt för skottlossningen som kunde ha dödat honom. Målsäganden befann sig i en bil på väg mot Torslanda när flera gärningsmän i efterföljande bilar förföljde honom och omringade fordonet. Ett flertal skott riktades mot offret och den bil som han befann sig i, varvid något skott träffade honom i benet.

Två av männen, 23 respektive 26 år, anhölls den 8 oktober men anhållningsbeslutet mot den morddömde 23-åringen blev verkställt först några månader senare. Enligt åklagarens gärningshypotes har de tre männen försökt beröva offret livet i tron att han var en annan person från en kriminell gruppering.

Åklagaren åtalade trion för försök till mord både på offret samt den personen som man förmodar var den egentliga måltavlan.

Samtliga förnekar brott
23-åringen förnekade gärningen och hävdade att han inte ens befunnit sig på brottsplatsen. De två medåtalade förnekade också inblandning i våldsdådet men har medgett att de har färdats i en bil på Hisingsleden vid tidpunkten för brottet.

För att överbevisa de åtalade om brottet har åklagaren presenterat såväl vittnesmål som bevisning av teknisk karaktär. Telefoninnehav, mobiluppkopplingar och andra besvärande indicier övertygade domstolen om männens delaktighet i våldsdådet. Röstanalys av ett SOS-samtal kom också att spela en viktig roll i indiciekedjan mot trion.

Göteborgs tingsrätts anser det dock inte utom rimligt tvivel bevisat att männen haft uppsåt att beröva det tilltänkta offret livet. I den delen ogillas åtalet mot samtliga, men avseende personen som faktiskt blev beskjuten ser rätten åtalet som styrkt.

Frigavs i nära anslutning till Hisingendådet
Ett par månader innan skottsalvan ven på Hisingen hade 23-åringen släppts från Kriminalvårdsanstalt. Det framgår av domen att han frigavs villkorligt den 2 augusti 2015 med en prövotid som löpte under drygt två år. Eftersom han återfallit i brott beslutar Göteborgs tingsrätt att den tidigare villkorligt medgiven friheten ska förverkas helt. Åtta år kan han se fram emot att avtjäna för mordförsöket, om domen står sig.

Den andre 23-åringen döms också som medgärningsman avseende mordförsöket. Han fälls också för fyra fall av olovlig körning, där samtliga rubriceras som grova. Dessutom döms han för lika många fall av ringa narkotikabrott och två fall av rattfylleri, Domstolen straffar honom med ett åttaårigt fängelsestraff.

26-åringen har liksom 23-åringen återfallit i brott under prövotid och får även han villkorligt medgiven frihet förverkad. För något år sedan dömdes han nämligen av hovrätten för bland annat grovt vapenbrott till fängelse i ett år och tio månader.

Förutom mordförsöket döms han för två fall av olovlig körning samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han frikänns dock för ett fall av ringa narkotikabrott eftersom det inte kan uteslutas att han brukat narkotikan i Amsterdam som han påstått. För honom blir straffet lika långt som för de andra – åtta års fängelse.

Göteborgs tingsrätts målnummer är B 11130-14 och B 10557-15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *