Brottmål

40-åring vill frias från vansinnesdåden i Onsala

Det skulle bli en trevlig middag – men kvällen slutade med ett blodbad när en man mördades och ett par utsattes för mordförsök. I maj dömdes en 40-årig man till rättspsykiatrisk vård för vansinnesdåden i Onsala. Men domen är överklagad och 40-åringen vill frikännas helt.

Gärningarna den 5 december 2015  i Onsala kan bäst beskrivas som vansinnesdåd, något som är mycket ovanliga i Sverige. Att gärningsmän vid dödligt våld överlämnas till rättspsykiatrisk vård är också ovanligt – de flesta döms till långa fängelsestraff.

Bragde sin vän om livet
Ödeskvällen för sex månader sedan började som vilken trevlig middagsbjudning som helst – men innan den var över hade 40-åringen knivhuggit en jämnårig vän till döds. Strax därpå utsattes ett grannpar bestående av en man och en kvinna för grovt våld, men klarade sig med sina liv i behåll.

Varbergs tingsrätt dömde 40-åringen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mordet har han varken kunnat erkänna eller förneka med hänvisning till minnesförlust. Mordförsöken på grannarna har han dock erkänt att han begått.

Enligt tingsrätten ska 40-åringen också utge omkring 900 000 kronor i skadestånd till de drabbade. På skadeståndsbeloppet tillkommer också ränta samt att grannarna som nästan miste livet har rätt att även i framtiden utkräva skadestånd av 40-åringen.

Tingsrätten beslutade också att 40-åringen skulle återbetala ersättningen för försvaret och målsägandebiträdena till staten, vilket får anses vara ovanligt när det gäller mordmål.

Vill frikännas
Crimecentral har varit i kontakt med Varbergs tingsrätt som meddelat att domen i målet har överklagats. Det är nu Hovrätten för Västra Sverige som ska avgöra ödet för 40-åringen. Överklagandeskriften, som är författad av Leif Silbersky, är mycket kortfattad.

”[40-åringen] förmenar att åklagaren gentemot hans bestridande inte i något hänseende har lyckats visa att han gjort sig skyldig till brott. [40-åringen] hänvisar till de av honom inför tingsrätten lämnade uppgifterna”, står det i den tvåsidiga överklagan.

Ny rättegång i juli
Hovrätten har planerat in huvudförhandlingen till den 11 och 12 juli. Första dagen är en heldag och den andra dagen hålls förhandlingarna fram till lunch, enligt planen. I väntan på att hovrättsförhandlingarna inleds sitter 40-åringen häktad. Någon ny bevisning lär knappast bli aktuell att åberopa för åklagaren eller den tilltalade.

Hovrätten för Västra Sveriges målnummer är B 2864-16.

Läs också:
Rättegång avslutad om mord och försök till mord i Onsala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *