Brottmål

21-åring inte längre frihetsberövad för Rinkebymord

26 dygn. Så länge satt en 21-årig man häktad misstänkt för delaktighet i en dödsskjutning i Rinkeby. Utredningen fortskred dock inte i den takt att det motiverade ytterligare omhäktning. Förra veckan beslutade nämligen åklagaren att häva häktningsbeslutet.

21-åringen anhölls klockan 10.36 den 11 maj 2016 på sannolika skäl misstänkt för mord. Bakom beslutet stod kammaråklagare Anna Arnell. När det två dagar senare var dags för häktningsförhandling beslutade domstolen att han skulle häktas såsom på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

Sköts ihjäl i fjol
Det var förra sommaren den 22 juli på kvällen som en 19-årig man sköts till döds i ett skogsområde norr om Rinkeby. Offret avled senare på sjukhus till följd av de skottskador som tillfogats honom.

Den mordmisstänkte mannen har uppenbarligen förnekat att han gjort sig skyldig till brott och åklagaren har hittills inte lyckats överbevisa honom – varför ett beslut om att han skulle friges fattades. Förundersökningen är dock fortfarande pågående – domstolsmålet ska ännu inte hunnit avskrivas.

Brottsbelastade män med invandrarbakgrund
Offret och den 21-årige mannen som suttit frihetsberövad misstänkt för delaktighet i mordet hade båda förekommit i polis- och domstolssammanhang tidigare. För två år sedan friades den mordmisstänkte mannen från ett åtal som avsåg narkotikasmuggling. Förra året figurerade han som misstänkt i ett rånmål. För någon månad sedan dömdes han för ett annat rån av Solna tingsrätt till fängelsestraff i ett år och åtta månader. Den domen är dock överklagad till Svea hovrätt.

21-åringen har invandrarbakgrund och står skriven på en lägenhetsadress i Spånga tillsammans med ett flertal andra personer. Han är förvisso född i Sverige men hans föräldrar kommer från Somalia. Att det tog lång tid att få fram bevisning mot mannen samt det faktum att han inte begärdes häktad talar mycket starkt för att mordet kommer förbi ett mysterium.

Eskalerande kriminalitet
Rinkeby är en ort där myndigheter de senaste åren märkt av en ökande kriminalitet. Tidigare under juni månad fattade Kammarrätten i Stockholm beslut om att ge polisen tillåtelse att kameraövervaka bland annat Rinkeby centrum med hänvisning till den mycket allvarliga och omfattande våldsbrottslighet som förekommit. Under rättsprocessen i instansen nämndes bland annat det våldsdåd med både skottlossning och knivvåld som begicks på torget i Rinkeby och ledde till att en 42-årig man miste livet. Ett flertal så kallade oskyldiga medborgare skadades i samband med det brottet, som Crimecentral tidigare har skrivit om.

Mordmålet avseende skottdådet den 22 juli 2015 har målnummer B 3653-16 vid Solna tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *