Brottmål

Nya uppgifter kan fria 33-årig man från dödsskjutning

I tingsrätten nekade duon till dödsskjutningen av en 37-årig man i Flemingsberg förra året. Indicierna och omständigheterna övertygade dock Södertörns tingsrätt om att männen, 33 och 36 år, var skyldiga till dådet – båda dömdes till 16 års fängelse. Under hovrättsprocessen har nu den yngre av männen valt att lämna nya uppgifter om mordkvällen, något som skulle kunna fria honom från mordanklagelserna.

Båda männen överklagade tingsrättens dom och det var i samband med det som 33-åringen beslutade sig för att lämna sin nya version om händelsen.

Nya uppgifter
33-åringen pekar nu ut sin några år äldre kamrat som den som sköt ihjäl 37-åringen den ödesdigra kvällen på Terapivägen i Flemingsberg. Problemet för 33-åringen är att uppgifterna har tillkommit sent i processen, domstolar brukar vara skeptiska till avgörande uppgifter som lämnas i ett sent skede av en rättslig process.

Den yngre mannen bedyrar dock att han inte hade någon del i mordet den 31 oktober 2015 i Stockholmsförorten.

– Allt som jag sagt är sanning, står det i ett nytt förhör som polisen hållit med 33-åringen.

Restaurangbråk kan ha utlöst mordet
Det mest sannolika motivet till dödsskjutningen är det bråk som mordoffret ställde till med på den restaurang där 36-årigen arbetade, några dagar innan han blev ihjälskjuten. Det förmodade motivet till gärningen har dock varit svårt att leda i bevis. I någon mån styrks det dock av att 33-åringen nu själv säger att bråket på mordplatsen mellan offret och 36-åringen handlade om just händelsen på restaurangen.

När tingsrätten dömde männen tog man dock inte ställning till någon motivbild.

Kompletterad förundersökning
De nya uppgifterna från 33-åringen har föranlett åklagaren att öppna upp förundersökningen på nytt för att kunna vidta kompletterande åtgärder. Kammaråklagare Pontus Klang har uppmärksammat domstolen på att ny bevisning ska aktualiseras i form av förhör med ett vittne som gjort iakttagelser på brottsplatsen.

Ett par nya handlingarna har också inkommit till Svea hovrätt från Åklagarmyndigheten, det handlar om två tilläggsprotokoll och en handling innehållandes bilder tagna ur olika vittnessynvinklar.

Enligt den huvudförhandlingsplan som finns är det tänkt att rättegången ska avslutas under den kommande veckan. Därefter lär det dröja någon vecka innan hovrättens dom meddelas.

Svea hovrätts målnummer är B 3504-16.

Läs också:
Nytt försök med rättegång om Huddingemord
Två män döms för dödsskjutning i Flemingsberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *