Brottmål

58-åring vill frikännas från kidnappningsförsök

Den 58-årige man som av tingsrätten dömdes till rättspsykiatrisk vård för ett kidnappningsförsök av en 16-årig flicka och en husvagnsstöld kände sig missnöjd över domen och överklagade den. Enligt överklagandeskriften vill han frikännas helt. Senare i sommar kommer Hovrätten för Övre Norrland att säga sitt.

Målet avgjordes av Skellefteå tingsrätt i slutet av förra månaden och Crimecentral har tidigare rapporterat om den fällande domen. Någon ny bevisning kommer försvarssidan av allt att döma inte att åberopa under de stundande hovrättsförhandlingarna.

Dömd för husvagnsstöld och kidnappningsförsök
Kidnappningsförsöket begicks på Brännavägen i Skellefteå när den 16-åriga flickan var ute och joggade i mitten av mars i år. Den äldre mannen ska ha tagit kontakt med flickan och försökt beröva henne friheten genom att ta tag i hennes armar och försökt slita in henne i sin skåpbil.

Flickan kunde lämna ett signalement på gärningsmannen och beskrev dessutom detaljer kring förövarens bil. I allt väsentligt stämde uppgifterna överens med mannens utseende respektive hans fordon som domstolen också konstaterade har ett ”iögonfallande utseende”.

58-åringen åtalades också för att ha stulit en husvagn under föregående år. Bägge åtalspunkterna förnekade han – även om han i sammanhanget erkände häleri avseende husvagnen – men ansågs överbevisad i båda fallen. Påföljden för de två brotten blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Advokaten kritisk
I den nio sidor långa överklagandeskriften uttrycker sig advokat Johan Gullesjö kritiskt mot såväl tingsrättens bevisvärdering som polisens utredning i ärendet. Advokaten radar upp ett antal punkter som han menar talar för att 58-åringen är oskyldig, bland annat nämner han att att någon video-, foto-, eller direktkonfrontation inte är genomförd. Han tar även upp att målsäganden nämnt att den som försökte kidnappa henne hade skägg, något som den dömde mannen inte hade.

”Oavsett vad domstolen säger så har faktiskt [målsäganden] vid två förhör redovisat att mannen hade skägg”, står det i överklagan.

Vill frias
58-åringen vill frikännas från bägge brotten som tingsrätten dömde honom för. Han vill också slippa betala skadeståndet och avgiften till brottsofferfonden.. Han vill heller inte sitta häktad.

”Det finns ingen anledning att hålla [58-åringen] frihetsberövad”, skriver advokaten under rubriken som berör häktningen. Johan Gullesjö hänvisar till mannens belastningsregisterutdrag där det framgår att han tidigare endast dömts till böter vid ett antal tillfällen.

När hovrätten planerar att hålla huvudförhandling i målet är oklart.

Hovrättens målnummer är B 504-16.

Läs också:
Äldre man döms för att ha försökt föra bort 16-årig flicka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *