Brottmål

En fälls och en frias för knivmord i Malmö

Tingsrätten har sagt sitt om mordet på Claesgatan i fjol och de händelserna som följde våldsdådet. Två stod åtalade för gärningen, en 33-årig man och en 34-årig kvinna, men det är bara mannen som döms för att ha utfört mordet. Han får det längsta tidsbestämsta straff som går att utdöma och kvinnan får 18 månaders fängelse för andra brott.

Mordmålet har dragit ut på tiden och duon har suttit frihetsberövad länge. Kvinnan frigavs dock från häktet den 31 maj i år efter beslut av domstolen – då hade hon suttit häktad i nästan exakt ett års tid. Båda tilltalade har nekat till att ha berövat offret, en man i 50-årsåldern, livet.

Mördades i sin lägenhet
Mannen som mötte döden kom ursprungligen från Blekinge län men hade bott i Malmö under en längre tid. Inneboende hos sig hade han den 34-åriga kvinnan. Hon larmade om knivdådet i mitten av juni 2015 och blev misstänkt i det närmaste omgående. Hennes pojkvän fastnade i rättsväsendets nät först några veckor senare efter att han pekats ut av kvinnan som gärningsman.

Paret åtalades för att gemensamt och i samförstånd begått mordet, men åklagaren garderade sig med andrahandsyrkanden avseende kvinnan.

Efter våldsdådet ska kvinnan nämligen ha undanröjt bevisning genom att städa upp i lägenheten och rengjort mordvapnet. Hon gjorde sig också av med bevismaterial på en återvinningscentral. Därför ingick åtal om att hon gjort sig skyldig till skyddande av brottsling som åklagaren ville skulle rubriceras som grovt brott. 34-åringen åtalades också för grovt bedrägeri eftersom hon efter mordet handlat kläder via nätet med offrets bankkort.

Kvinnan utesluten
Tingsrätten konstaterar att det saknas teknisk bevisning i målet som direkt binder någon till mordet. Utgången av målet är i stort beroende av bedömningen av kvinnans vittnesmål samt vad som i övrigt framkommit.

Tingsrätten tar upp att kvinnan av allt att döma saknat motiv att skada eller döda lägenhetsinnehavaren. Hon var fysiskt underlägsen och domstolen tar fasta på vad obducenten uppgett om kvinnans möjligheter att genomföra gärningen. Sammantaget finner Malmö tingsrätt den 34-åriga kvinnan utesluten som gärningsman.

Mannen anses bunden till mordet
Bevisningen mot mannen består till stor del av kvinnans uppgifter om hans agerade på brottsplatsen. Därtill kommer också att det finns teknisk bevisning i form av handavtryck och DNA. Vittnen har dessutom berättat att offret kände sig hotad av den 33-årige mannen. Vid en samlad bedömning finner tingsrätten det ställt utom rimligt tvivel att mannen ensam stått för det dödliga våldet och dömer honom således för mord.

Fängelse för båda
Kvinnans döms för grovt skyddande av brottsling och bedrägeri till fängelse i ett år och sex månader. Mannen bedöms vara ensamt skyldig till mordgärningen och straffas med 18 års fängelse för det brottet samt ett ringa misshandelsfall som avsåg en helt annan händelse.

En nämndeman är dock skiljaktig och menar att bevisningen räcker för att döma kvinnan för medhjälp till mord. Nämndemannen ser det som styrkt i målet att kvinnan hållit i lägenhetensinnehavaren när den 33-årige mannen tillfogade mordoffret en del av knivskadorna.

Under fredagseftermiddagen den 10 juni hade domen ännu inte överklagats av någon part.

Mordmålet har målnummer B 5060-15 vid Malmö tingsrätt.

Läs också:
Rättegång om brutalt knivmord inleds
Två åtalas för Malmömord
Åtal för Malmömord drar allt närmare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *