Rättegångar

Nytt försök med rättegång om Huddingemord

Idag gör Svea hovrätt ett nytt försök att inleda sin huvudförhandling i ett mål om ett mord i Flemingsberg. Den föregående rättegångsstarten fick ställas in med anledning av sjukdom. Två män står åtalade för att ha skjutit en 37-årig man till döds.

Rättegångsdagarna

Följande fyra dagar är inbokade till huvudförhandlingen:

7 juni
16 juni
21 juni
22 juni

Källa: Svea hovrätt

Information

En tidigare version av denna artikel låg ute en stund under förra veckan. Det var ett utkast och innehöll delvis felaktig information.

Fyra dagar är inbokade till hovrättens huvudförhandling med start idag. Planerat avslut är 13 juni. Under dessa dagar ska Svea hovrätt nagelfara bevisningen i målet och avgöra om duon kan dömas i enlighet med det väckta åtalet.

Sköts till döds efter krogbråk
Det var den 31 oktober 2015 som mordoffret, en 37-årig man, blev ihjälskjuten på Terapivägen i Flemingsberg med ett flertal skott. Ett tänkbart motiv till våldsdådet är det bråk som den ihjälskjutne ställde till med på en restaurang några dagar innan han berövades livet. Teorin har dock varit svår att leda i bevis.

De tilltalade männen, 33 respektive 36 år, kunde gripas förra året efter en månads utredning. Båda har bestämt förnekat mordanklagelserna.

För att kunna bevisa männens skuld i domstol har åklagaren åberopat förhållandevis omfattande bevisning, i stort rör det sig om vittnesmål men även övervakningsfilmer har förevisats. I närheten av brottsplatsen har dessutom en rånarluva hittats där DNA från en av männen kunnat säkras.

Södertörns tingsrätt straffade männen med 16 års fängelse för mordet och viss annan brottslighet, som respektive tilltalad också begått.

Morddömda överklagade
De båda männen var dock inte nöjda att bli dömda för mord mot sina förnekanden och valde därför att överklaga tingsrättens dom. Även åklagaren har överklagat och krävt att fängelsestraffen skärps.

33-åringen krävde i början av hovrättsprocessen att få byta försvarsadvokat, en begäran som Svea hovrätt beviljade. Ny offentlig försvarare är advokat Jovicic Slobodan. Det är dock inte det enda som den yngre av de morddömda har krävt, han har via sin försvarare påkallat tilläggsförhör med sig själv. 33-åringen har enligt en aktbilaga daterad den 30 maj 2016 gått ut med att han nu kommer berätta nya omständigheter om den personen som han direkt eller indirekt menar begick mordet den ödesdigra kvällen.

”Med hänsyn till detta kan nya frågor till [33-åringen] antas tillföra målet omständigheter som tidigare inte har framkommit i processen”, står det bland annat i aktbilagan.

Detta har fått kammaråklagaren att vilja hålla ett kompletterade förhör med den yngre mannen inom ramen för förundersökningen. Åklagaren har också meddelat att ett tilläggsprotokoll kommer ges in till hovrätten.

Fick ställas in
Den tidigare inplanerade hovrättsförhandlingen fick ställas in till stora delar eftersom 36-åringens försvarsadvokat meddelade sjukdom. Enligt en notering i hovrättens dagboksblad hade rättegången sannolikt blivit uppskjuten i vilket fall, med anledning av att 33-åringen säger sig komma med nya uppgifter om mordkvällen. Omständigheterna kring detta ska i vart fall vara utredda vid det här laget.

Svea hovrätts målnummer är B 3504-16.

Läs också:
Två män döms för dödsskjutning i Flemingsberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *