Brottmål

Bevistalan mot mordanklagade pojkar ogillas

Gården i samhället Derome dit pojkarna begav sig.
Gården i Derome dit pojkarna begav sig för att begå brott. © Polisen

Två 14-åriga pojkar skulle förklaras skyldiga till ett brutalt mord på en man i Derome utanför Varberg, yrkade åklagarna på i sin bevistalan, men domstolen ogillar gärningspåståendet. Det har varken gått att fastställa vem av de båda pojkarna som gjort sig skyldig till gärningen – eller att båda tillsammans genomfört våldsdådet, konstaterar tingsrätten. Nu kommer det bli hovrätten som får sista ordet.

Mordfallet är ovanligt på det sättet att det rör sig om underåriga pojkar som ställts inför rätta. En bevistalan är mycket sällsynt men har faktiskt aktualiserats vid ett tillfälle på senare år. Den gången ogillade Malmö tingsrätt målets bevistalan, men en annan pojke som var straffmyndig dömdes för mord.

Mord, stöld och skadegörelse
Vid några tillfällen i juni 2015 lämnade de då 13-åriga pojkarna sitt familjehem för att ge sig ut på brottsliga upptåg. Den ödesdigra mordnatten hade de begett sig mot den 65-årige mannens gård i Derome. Vad som därefter utspelat sig i detalj råder det delade meningar om, men klart är att mannen utsattes för omfattande våld och blev bragd om livet i sitt eget hem – halspulsådern var avskuren och minst en av pojkarna utövade trubbigt våld mot offret.

Huset utsattes för skadegörelse och de mordanklagade pojkarna stal bland annat pengar och smycken. Pojkduon har erkänt grov stöld men nekat till mordanklagelserna. Varbergs tingsrätt menar att vissa saker är klarlagda, exempelvis var i huset våldet ägde rum samt att en av pojkarna slagit den 65-årige mannen med en kvast. Vem som utdelat det dödande hugget med kniven är dock inte bevisat, menar domstolen.

Oklarheterna leder till frikännanden
Tingsrättens slutsats är således att det inte blivit utrett att de båda pojkarna tillsammans och i samråd eller samförstånd gjort sig skyldiga till mordet. De förklaras dock skyldiga till grov stöld och förpliktigas att solidariskt utge 1 500 kronor i skadestånd till dödsboet efter mordoffret.

Hovrätten kommer avgöra
För någon vecka sedan meddelades att målet överklagas till nästa instans – Hovrätten för Västra Sverige. Åklagarna anser att bevisningen är tillräckligt stark och förväntar sig nu att pojkarna förklaras skyldiga till våldsdådet.

– Vi anser att vi har tillräcklig bevisning för att pojkarna gjorde det tillsammans och i samförstånd. Det är angeläget att så allvarliga brott som mord klaras upp, både ur ett samhällsperspektiv och med hänsyn till brottsoffer. Därför väljer vi att överklaga tingsrättens dom, sade kammaråklagare Klas Lundgren vid Åklagarkammaren i Halmstad enligt ett pressmeddelande.

Paralleller till Lindomefallet
Flera har liknat rättsfallet vid det i Lindome utanför Göteborg som ägde rum en oktoberkväll 1990. Två brottsbelastade missbrukare tog sig med bil till ett hus där man gjorde inbrott. Vid stölden blev den 89-årige Ernst Olsson misshandlad till döds. En av männen åtalades för mord och den andre mannen för medhjälp till mord – men ingen dömes för våldsdådet eftersom de tilltalade skyllde på varandra. Mordet gick till den svenska rättshistorien som Lindomefallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *