Brottmål Rättegångar

Mordrättegång inställd – en av de tilltalade uteblev

Mordvapnet beslagtogs vid en husrannsakan. © Polisen
Mordvapnet beslagtogs vid en husrannsakan. © Polisen

En 27-årig man som riskerar livstids fängelse för en dödsskjutning i en Stockholmskommun uteblev vid rättegångsstarten i hovrätten – något som ledde till att hela den inplanerade huvudförhandlingen mot totalt tre personer fick ställas in. Nu pågår processen med att lokalisera honom.

Målet kretsar kring en dödsskjutning i Upplands Väsby kommun som ägde rum förra året. Under ett antal förhandlingsdagar var det planerat att Svea hovrätt skulle nagelfara dödsskjutningen – men förhandlingen fick ställas in.

Det som gör fallet spektakulärt är att mordvapnet är återfunnet, vilket är mycket ovanligt vid mord i kriminella kretsar.

Mötte döden på en parkeringsplats
Det var den 16 mars 2015 på en parkeringsplats vid Hovslagargatan i Smedby som någon eller några sköt en brottsbelastad 28-årig man till döds. Enligt förundersökningen avlossades åtta skott på nära håll varav sju träffade offret och orsakade hans död.

Vittnesuppgifter talar om att omkring ett halvdussin personer befann sig på platsen vid tiden för brottet. Ett antal smällar hördes och kvar på platsen låg den döde mannen.

Trio åtalades
Polisens utredare hade inga problem med att hitta vittnen som sett något av värde. När dammet efter förundersökningsprocessen lagt sig återstod tre personer – 27, 29 respektive 31 år – som åklagare Jenny Karlsson ansåg att det fanns tillräcklig bevisning mot. 27-åringen och 31-åringen ska enligt stämningsansökan ha genomfört våldsdådet medans 29-åringen endast undanröjt bevisning och dessutom hjälpt duon undkomma lagföring genom att bland annat disponera en hyrbil.

Förutom den nämnda trion fanns ytterligare personer som delgivits misstanke om brott i mordutredningen, något som Crimecentral avser återkomma till.

I första hand ville åklagare Jenny Karlsson att de två huvudåtalade männen skulle dömas för att ha utfört mordet tillsammans och i samförstånd, i andra hand yrkade hon ansvar för medhjälp till mord avseende 27-åringen. Åklagaren hade dock garderat sig med grovt skyddande av brottsling beträffade honom eftersom osäkerheter fanns.

Men de alternativa brottsskeendena till trots – i december 2015 frikändes samtliga tre män från anklagelserna om delaktighet i mordet och de efterföljande åtgärderna. Åklagaren gav sig dock inte utan valde att överklaga domen i den väsentliga delen.

Justerad åtalspunkt
I hovrätten har åtalspunkten som berör de tilltalades påstådda agerande justerats något. Nu gäller andrahandsyrkandet om medhjälp till mord både 27-åringen och 31-åringen.

Åklagaren framhäver att gärningsmännen innan mordet ska ha deltagit i ett möte där ett telefonnummer till mordoffret överlämnades, något som åklagaren menar har betydelse för det straffrättsliga ansvaret. Hon avslutar med att nämna att den som höll i pistol blev stärkt i sitt uppsåt genom närvaron av den andre, menar Jenny Karlsson.

Den justerade gärningsbeskrivningen skulle kunna vara det som avgör om hovrätten fäller de båda – eller någon av dem.

Frånvarade vid rättegångsstart
När målet skulle inledas under förra veckan infann sig inte 27-åringen. De två medtilltalade närvarade dock vid de åtalades bänk. 27-åringen är nu eftersökt och för att vara på den säkra sidan valde åklagaren att begära även 31-åringen häktad, något som Svea hovrätt godkände.

Att personer som åtalats för grova brott såsom mord vägrar inställa sig vid ny domstolsprövning är ovanligt, men det händer.

31-åringen häktades i väntan på rättegång
Förra veckan häktades den 31 år gamla mannen som på sannolika skäl misstänkt för mordet den 16 mars i Upplands Väsby.

Domstolen slår fast att det finns en risk att 31-åringen avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Åklagaren hävdade också att han kan undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning om han befinner sig på fri fot, något som Svea hovrätt instämmer i. Det finns också en fara i att den nu frihetsberövade mannen kan fortsätta med sin brottsliga verksamhet, menar hovrätten.

Svea hovrätts målnummer är B 504-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *