Brottmål

Piteåmordet på väg mot det sista rättskapitlet

Nu ska Högsta domstolen pröva Piteåmordet. © Crimecentral
Piteåmordet tas upp i Högsta domstolen. © Crimecentral

Trots att det gått drygt ett och ett halvt år sedan en 27-årig man berövades livet utanför en krog i Piteå är den rättsliga slutpunkten ännu inte nådd. Men det sista kapitlet är på väg att skrivas – i dag inleder nämligen Högsta domstolen den tredje rättegången om det brutala knivmordet.

Lång tid har passerat sedan den ödesdigra natten i början av november 2014 när en 27-årig man knivskars till döds utanför krogen Lemon Tree i Piteå. Såväl förövarna, 24 respektive 25 år, som offret hade innan våldsdådet blivit avvisade från krogen och på något sätt hade en kontrovers uppstått mellan männen.

Mordet uppdagades snabbt och de brottsbelastade männen kunde gripas redan samma natt.

Både tingsrätten och hovrätten har dömt männen som skyldiga till åtalet och i veckan kommer den tredje rättegången att äga rum – i Högsta domstolen dit ytterst få brottmål beviljas prövning.

Hovrätten skärpte straffen
Duon förnekade ansvar för mordet men indiciekedjan som åklagaren presenterade – som bland annat innehöll teknisk bevisning – ansågs tillräckligt stark för att fälla dem. Luleå tingsrätt menade att männens agerade på brottsplatsen skulle bedömas som medhjälp till mord, medans hovrätten gick ett steg längre och dömde de båda för att ha utfört mordet som medgärningsmän. Som en konsekvens av det skärptes också fängelsestraffet från 14 år till 18 år.

24-åringen accepterade sin morddom men 25-åringen bestämde sig för att överklaga till den högsta instansen för brottmål.

Strafflängden ska prövas
Högsta domstolens beslut drog ut på tiden men i februari 2016 kom beskedet för den morddömde 25-åringen – hans ansökan om prövningstillstånd föll i god jord. Högsta domstolen beviljade målet ett så kallat partiell prövningstillstånd, vilket betyder att målet i sin helhel inte kommer prövas. Skuldfrågan står således fast och det enda som är föremål för prövning är påföljden för 25-åringen.

Med hänsyn till ett tidigare avgörande från Högsta domstolen om påföljd vid mord, som Crimecentral tidigare skrivit om, talar omständigheterna för att den 25-årige Piteåmördaren kommer få sitt fängelsestraff sänkt.

Högsta domstolens målnummer är B 4712-15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *