Brottmål

Ännu inget åtal för våldshändelserna i Skellefteå sommaren 2015

Ett av knivdåden skedde utanför The Bishops Arms. © Crimecentral
Ett av knivdåden skedde utanför The Bishops Arms. © Crimecentral

Sommaren 2015 inträffade två stycken knivdåd i centrala Skellefteå med en månads mellanrum – på nästan samma plats. Fortfarande har inget åtal blivit verklighet mot de misstänkta gärningsmännen.

Det var på det centralt belägna torget i Skellefteå som de två knivdåden utspelade sig förra året. Crimecentral har kontaktat Lars Persson vid polisen i Skellefteå för att få information om utredningarnas status.

Junidådet – förundersökningen avslutad
Det första brottet skedde den 18 juni 2015 – dagen före midsommarafton. En man blev knivskuren i ryggen enligt lokaltidningen Norran och en misstänkt gärningsman kunde gripas efter händelsen.

Inledningsvis rubricerades brottet som försök till mord. Åklagaren begärde den anhållne mannen häktad och Skellefteå tingsrätt gick åklagaren till mötes; den frihetsberövade häktades som på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Efter någon vecka släpptes dock mannen på fri fot – utredningen sägs vara avslutad och överlämnad till åklagaren för slutlig bedömning om åtal ska väckas. Senast för någon vecka sedan skickade domstolen in en förfrågan till åklagaren om när åtalet kan lämnas in. Det är oklart om något svar har erhållits, men Crimecentral har frågat och fått till svar att inget åtal är inlämnat ännu.

– Det där ärendet är färdigutrett. Det redovisades 3 mars i år för åklagare, säger Lars Persson.

Julidådet – förundersökningen nedlagd
Natten mot lördag den 25 juli var det dags igen. Vid detta tillfälle hamnade två yngre män i bråk med varandra utanför The Bishops Arms och en av männen blev knivskuren. Den andre mannen kunde gripas snabbt och anhölls senare av jouråklagare, misstänkt för försök till mord. Åklagaren valde dock att inte begära honom häktad. Efter några månader lades förundersökningen ned av åklagaren.

– Det har lagts ned av kammaråklagare Anders Norberg, säger Lars Persson och nämner att det gjordes den 3:e november 2015. Han säger också att åklagaren angivit ”bevisproblem” som motiveringen till nedläggningsbeslutet.

Kända av polisen
Den misstänkte gärningsmannen vid junidådet är idag 21 år och tidigare känd av polisen. Han har lagförts för i sammanhanget mild brottslighet hittills, bland annat stöld och vårdslöshet i trafik. Den misstänkte vid julidådet är 19 år och även han har förekommit i domstolssammanhang, i början av året dömdes han för häleri. I mars dömdes han på nytt för bland annat två fall av misshandel till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Den domen är dock överklagad av honom och just nu har hovrätten i Umeå hand om målet.

Båda misstänkta männen har invandrarbakgrund.

De två knivdåden har målnummer B 711-15 respektive B 806-15 vid tingsrätten i Skellefteå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *