Brottmål

Fällande domar för Maxrånet i Falkenberg

Max hamburgerrestaurang i Falkenberg.
Max hamburgerrestaurang i Falkenberg. © Polisen

Det rättsliga efterspelet efter det grova rånet mot Maxrestaurangen i Falkenberg är nu avklarat i första instans. Det blev fällande domar mot de åtalade. Längst straff får en 22-årig man som döms till fängelse i nio år.

Det blev en stor seger för åklagaren i målet angående det våldsamma rånet i Falkenberg mot en Maxrestaurang förra året. Åtalet väcktes i mars och förra veckan meddelade Varbergs tingsrätt sin dom i målet mot sex personer mellan 17 och 22 år.

I allt väsentligt har rättegången handlat om Maxrånet men ett kioskinbrott som skedde någon vecka innan rånet har också varit föremål för rättslig prövning.

Planerat och våldsamt rån
Det gick våldsamt till när de tre gärningsmän som aktivt utförde rånet stormade in på Maxrestaurangen natten mot den 1 november 2015. Personal misshandlades med basebollträ och kofot. Åklagaren menade att en av de anställda kvinnorna på restaurangen utsattes för livshotande våld och tingsrätten instämmer med den bedömningen. Gärningsmännen kom över närmare 50 000 kronor vid den våldsamma kuppen.

Två av de tilltalade var vid brottet anställda på restaurangen.

Samtliga bedöms ha varit delaktiga
I varierande grad har de fem rånåtalade erkänt delaktighet i det som kom att utvecklas till ett grovt rån, men vissa anklagelser har förnekats. Varbergs tingsrätt gör dock bedömningen att alla varit delaktiga i rånet, i skiftande omfattning. De tre männen som utförde rånet döms för grovt rån. De två kvinnorna döms dock för rån av normalgraden – tingsrätten menar att den grova våldsutövningen inte var bestämd på förhand och inte heller något som kvinnorna kunnat förutse skulle inträffa.

22-åringen har förnekat att han haft uppsåt att beröva en av de anställda livet med en kofot men tingsrätten anser honom överbevisad om försök till mord. Våldet som riktades mot huvudet var grovt och kvinnan fick sy omkring 40 stygn.

Två av de råndömda männen, 17-åringen respektive 22-åringen döms också för kioskinbrottet i Halmstad i oktober 2015, tillsammans med en 19-årig man som inte var inblandad i Maxrånet.

Fängelse respektive ungdomsvård
Straffen blev minst sagt varierande men gemensamt för alla råndömda är att det blev frihetsberövande påföljd för samtliga. Det längsta straffet på nio års fängelse utdelas till den 22-årige man som döms för grovt rån, försök till mord och stöld. En annan 22-årig man får fyra års fängelse och den 21-åriga kvinnan som hjälpte rånarna från ”insidan” får tre års fängelse. En 22-årig kvinna får två års fängelse och den som var yngst i konstellationen – den 17-årige mannen – ska enligt tingsrätten genomgå sluten ungdomsvård i åtta månader för grovt rån och stöld.

19-åringen som endast dömdes för kioskinbrottet får villkorlig dom och dagsböter.

Den råndömda kvintetten ska även betala skadestånd till målsägandena. Sannolikt kommer det dröja någon månad innan målet slutligen blir avgjort av Hovrätten för Västra Sverige.

Varbergs tingsrätts målnummer är B 2384-15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *