Kriminalhistoria Media

Ett decennium efter ”Cold Case Sverige” – en tredjedel av fallen har gått till åtal

...
Bild: Skärmdump © TV4

Under hösten 2005 och våren 2006 sände TV4 en dokumentärserie om olösta svenska kriminalfall. Syftet var att belysa de ouppklarade fallen och försöka nysta upp dem med tittarnas hjälp. Crimecentrals granskning visar att en tredjedel av fallen – tio år senare – har lett fram till åtal. I viss utsträckning har åtalen även resulterat i fällande domar.

Kriminalprogrammet, som sändes i 20 avsnitt uppdelat på två säsonger, leddes av Thabo Motsieloa och totalt avhandlades 18 svenska brottsfall. I programmet rekonstruerades nyckelsituationer vid gärningarna och tittarna fick även följa med tillbaka till brotts- eller fyndplatserna. Säsongerna avslutades med vardera summeringsavsnitt som syftade till att sammanfatta respektive säsong och berätta hur inkomna tips och uppgifter hjälpt utredningarna framåt.

Kriminalfallen

Första säsongen:
1. Dödsskjutningen av Leif Widengren 1992
2. Försvinnandet av Jasmina Jasharaj 1997
3. Knivdådet som ledde till Jan Gunnar Kjellgrens död 1988
4. Mordet på Eva-Mari Söderström 1987
5. Dörrvaktsmordet på Fermin Cedrez på 90-talet
6. Mordet på den prostituerade Annica Nordberg 1982
7. Ridskolemordet på Per Häggström 1996
8. Mordet på nattportier Kristina Olofsson 1996
9. Dödsskjutningen av Emil Ritto 1993

Andra säsongen:
1. Kvinnoöverfallen i Umeå
2. Fryshusmordet på Anders Gustafsson nyårsnatten 1994/1995
3. Dödsmisshandeln av Juliana Olteanu 1998
4. Butiksmordet på Bengt Norman 1998
5. De tre så kallade porrmorden 1989
6. Mordet på Kooros Effatian 2003
7. Mordet på Christian Benarba på 90-talet
8. Sommarmordet på Pernilla Hellgren 2000
9. Brattåsmorden på Tor Öberg och Gärd Viklund 2005

Inte bara mord
Det rörde sig inte uteslutande om konstaterade fall av dödligt våld, bland de behandlade fallen fanns också det mystiska försvinnandet av Sävsjöflickan Jasmina Jasharaj och serievåldtäkterna i Umeå som Niklas Lindgren sedermera kom att dömas för.

I ett av fallen är mordrubriceringen dessutom föremål för diskussion. Dödsskjutningen av sexårige Emil Rittbo i Hörby under första halvan av 90-talet skulle kunna vara ett vållande till annans död vilket innebär att brottet är preskriberat sedan länge. Det är klarlagt att han föll offer för en rånares kula men det finns av allt att döma svårigheter i att bedöma skyttens uppsåt.

Några fall uppklarade
I det första avsnittet av den andra säsongen tog programmet sikte på Hagamannen och det dröjde inte länge innan den då 33-årige Niklas Lindgren kunde gripas för ett flertal våldsamma kvinnoöverfall. Några år efter avsnittet om sexmordet på Pernilla Hellgren i Falun kunde Anders Eklund gripas såsom misstänkt för ett annat mord – och under utredningens gång erkände han också Pernillamordet. Efter åtta år blev alltså brottet uppklarat.

Även dödsskjutningen av 66-årige Kooros Effatian ledde till att gärningsmannen kunde lagföras för brottet. Bakom mordet låg serieskytten Peter Mangs som 2013 dömdes till livstids fängelse av hovrätten.

Lika många ”cold case”-åtal
Flera fall har räckt hela vägen till åtal men inte till fällande dom. 2013 åtalades en man och en kvinna för knivdådet mot Jan Gunnar Kjellgren men friades eftersom våldsdådet bedömdes utgöra dråp – något som hade hunnit preskriberas tio år tidigare.

Kort efter episoden om fallet Juliana Olteanu fick polisen in bra tips som resulterade i att två män kunde frihetsberövas. De åtalades också men skyllde på varandra vilket medförde att tingsrätten friade dem.

Det senaste i raden av kriminalfall som lett fram till åtal var mordet på dörrvakten Fermin Cedrez som antas ha begåtts i slutet av 1992. Offret befann sig i kriminella kretsar men trots att det tidigt i utredningen fanns upplysningar om vem eller vilka som skulle ligga bakom mordet hände ingenting större i utredningen fram tills för något år sedan när flera män kunde gripas i omgångar. Två personer åtalades vid Solna tingsrätt för delaktighet i mordet. Men åtalet ogillades av domstolen och senare också av hovrätten – det fanns ingen stark teknisk bevisning och den sammantagna utredningen bedömdes inte vara tillräckligt robust nog.

Svårt klara upp gamla fall
Uppklaringsprocenten av så kallade ”cold cases” är låg och endast vid ett mindre antal tillfällen de senaste åren har det svenska rättsväsendet lyckats fälla mördare flera år efter brotten begåtts. Det kanske mest kända exemplet är Ulf Olsson som 16 år efter han begick två mord i Skåne kunde lagföras för dem.

I övrigt har det varit sällsynt med fällande morddomar efter många år och problemen är uppenbara. Ibland är bevis slängda eller till och med bortslarvade. I somliga fall har den huvudmisstänkte gärningsmannen avlidit. Bevis är dessutom i många fall färskvara och spårsäkring efter långa tidsperioder är förknippat med svårigheter.

Lejonparten av de uppmärksammade fallen i ”Cold Case Sverige” är olösta och omständigheterna talar för att de alltjämt kommer vara insvepta i ett skimmer av mystik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *