Brottmål

25-årig Skellefteåbo fängslas efter våldsamt lägenhetsrån

Hagelgeväret som mannen ertappades med. Polisen
Hagelgeväret samt patroner som mannen ertappades med. © Polisen

Tre år och nio månader. Det är vad en 25-årig man från Skellefteå ska avtjäna för en rad brott, där ett rån utfört med ett avkapat hagelgevär framstår som det mest allvarliga. Detta enligt tingsrättens dom från i fredags.

Brotten

De brott som 25-åringen döms skyldig till:

1. Olaga hot, grovt brott
2. Två fall av rån
3. Grovt vapenbrott
4. Ringa narkotikabrott
5. Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål
6. Två fall av övergrepp i rättssak

25-åringen befinns skyldig till samtliga brott som åklagaren hade åtalat honom för. Lägenhetsrånet bedöms dock inte som ett grovt brott utan som ett rån av normalgraden.

Lömskt lägenhetsrån
Det var den 31 januari som en 27-årig man fick oväntat besök i sin lägenhet på Vintergatan i Skelleftehamn som ligger några mil utanför Skellefteå. I lägenheten finns också en 23-årig kvinna samt en 28-årig man. Rånet möjliggörs av att en kvinna, som man känner igen, ringer på varpå man öppnar dörren och släpper in henne. Sedan dröjer det inte länge innan en maskerad och beväpnad man också tar sig in.

– Hit med värdesaker, ska rånaren har ropat samtidigt som han riktat geväret mot 28-åringen. Två mobiltelefoner blev bytet för gärningsmannen.

Vid rånet ska förövaren ha tvingat ned de två männen och kvinnan på knä och utövat visst våld mot den ene av männen. Enligt förhör ska 25-åringens fru även varit delaktig i dramat som utspelade sig i lägenheten.

Den 28-årige mannen som befann sig i lägenheten och blev rånad är kraftigt kriminellt belastad. Enligt en handling i förundersökningen har mannen i februari 2016 figurerat i en våldtäktsutredning, det är dock oklart om den är slutförd.

Greps utanför kommunhuset
Polisen får dock inte omgående kännedom om vad som utspelat sig i lägenheten; det dröjer några dagar innan de två rånade männen väljer att berätta. Det kommer dock dröja ytterligare ett tag innan 25-åringen frihetsberövas, närmare bestämt till och med den 12 februari. På eftermiddagen observerar nämligen personal från säkerhetsföretag G4S mannen inne på parkeringshuset Brinken, samma hus som kommunhuset är beläget i. Personalen ingriper snabbt mot mannen, som de också ser är beväpnad med en yxa. Polis kallas till platsen och misstankar om bland annat förberedelse till mord aktualiseras.

– Det var mig han skulle ta!, utbrister 28-åringen enligt polisförhör när han får kännedom om att 25-åringen gripits med ett skarpladdat hagelgevär.

Avskrivna misstankar
När den 25-årige mannen greps utanför stadshuset i Skellefteå fanns alltså misstankar om att han förberett sig för att ta livet av den 28-årige mannen, något som åklagaren dock inte anser sig  kunna bevisas i rätten och rubriceringen avskrevs därför.

Den kvinna som ursprungligen ringde på dörren blir också misstänkt i rånutredningen men efterhand avskrivs misstankarna mot henne – åklagaren anser sig inte kunna styrka hennes uppsåt.

Enligt förundersökningen finns det indikationer på att ytterligare någon eller några personer kan ha haft kännedom eller på något sätt varit delaktiga i det brott som polisen antog att 25-åringen skulle utföra mot 28-åringen. En kvinna från G4S som var en av dem som grep mot den yxbeväpnade 25-åringen fick en känsla av att han tänkte hoppa in i en bil med tonade rutor. När säkerhetspersonalen ansåg sig ha fått kontroll över 25-åringen var bilen borta.

Överbevisas om brotten
25-åringen har nekat till vissa brott brott med erkänt en del andra. Avseende rångärningen konstaterar Skellefteå tingsrätt att de brottsdrabbade lämnat i stort sett samstämmiga berättelser om vad som inträffade i lägenheten. Till detta kommer stödbevisning vilket övertygar domstolen, i jämförelse med 25-åringens uppgifter som bedöms vara osannolika och sakna stöd i utredningen.

Således döms han för två fall av rån och grovt olaga hot avseende händelserna i slutet av januari. Han döms även för det grova vapenbrottet i februari samt några mindre allvarliga gärningar i samband med det. Under tiden som häktad riktade han även hot mot männen som var målsäganden i rånärendet och fälls därför för två fall av övergrepp i rättssak.

Kraftig brottbelastning
Crimecentral har tagit del av 25-åringens belastningsregisterutdrag från februari och totalt finns han noterad under 30 stycken avsnitt. Det rör sig om allt från missbruksrelaterade brott och besöksförbud till våldsbrott och åtalsunderlåtelser. Hans första dom föll för ganska precis 10 år sedan och gällde olaga hot och övergrepp i rättssak.

Det är ovanligt att någon fälls för grovt vapenbrott vid tingsrätten i Skellefteå men 25-åringen har faktiskt även lyckats med just detta. Även vid det tillfället rörde det sig också om olaga innehav av ett hagelgevär, som var stulet vilket ledde till att han också dömdes för grov stöld. Enligt domen från 2014 lagfördes han även för skadegörelse och tre fall av olaga hot.

Mångårigt fängelsestraff
Domstolen ser rångärningen som mycket allvarlig och bedömer att straffvärdet motsvarar fängelse i tre år. Till detta kommer resterade brott som 25-åringen också döms för vilket i slutändan innebär att fängelsestraffet bestäms till tre år och nio månader. I november 2015 blev han villkorligt frigiven från ett sju månader långt fängelsestraff och med beaktande av att han återfallit i brott förverkar tingsrätten den villkorligt medgivna friheten på närmare tre månader.

Målet har målnummer B 189-16 vid Skellefteå tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *