Brottmål

Rättegång om brutalt knivmord inleds

En av knivarna som togs i beslag under mordutredningen.
En av knivarna som togs i beslag under mordutredningen. © Polisen

Mordet på en 51-årig man på Claesgatan i Malmö kan nu vara på väg att få en rättslig lösning. Den långa utredningstiden ledde fram till att en 33-årig man och en 34-årig kvinna åtalades för att gemensamt och i samförstånd utfört våldsdådet. Idag inleder Malmö tingsrätt sin rättegång i målet.

Rättegångsdagarna

Följande sju dagar är inbokade:

25 april
26 april
29 april
3 maj
10 maj
12 maj
18 maj

Källa: Malmö tingsrätt

Crimecentral har tidigare rapporterat om det pågående brottmålet och nu är tiden inne för Malmö tingsrätts huvudförhandling. I omkring ett halvdussin dagar ska nu det brutala lägenhetsmordet och de personerna som står åtalade för det nagelfaras in i detalj.

Omfattande utredning
Den långa polisutredningen pågick under tio månader och resulterade i ett flera tusen sidor långt förundersökningsprotokoll. Den mordåtalade kvinnan har exempelvis förhörts ett stort antal gånger, förhörsprotokollen med henne upptar omkring 900 sidor.

Av stämningsansökan i målet framgår också att det är minst sagt omfattande bevisning som kammaråklagare Lisa Åberg åberopar för att styrka mordåtalet.

Anklagas för mord på sin hyresvärd
Det var i mitten förra året som dådet kom att ske i den 51-årige mannens lägenhet. Mordoffret togs av daga med omfattande knivvåld och anträffades i badrummet efter att kvinnan själv larmat ordningsmakten. Sedan februari 2015 var kvinnan nämligen inneboende hos mannen på Claesgatan i Malmö men hon hade ett förhållande med den 33-årige mannen. Av förundersökningshandlingar framgår dock att deras förhållande var stormigt.

Mord, misshandel och bedrägeri
Huvudåtalet mot duon gäller mord men brottet mot hyresvärden följdes av ett bedrägeri i form av att kvinnan enligt åklagaren använde den avlidnes kontokort till att inhandla kläder från en shoppingsajt. Hon ska även ha städat upp rejält i mordlägenheten, något som hon i förhör erkänner. Hon ska dessutom ha gjort sig av med bevismaterial på en återvinningsstation. Både mannen och kvinnan nekar dock bestämt till mordet och motivet är oklart.

Om åklagaren inte lyckas övertyga tingsrätten om att kvinnan gjort sig skyldig till mord eller medhjälp till detsamma bör kvinnan dömas för underlåtenhet att avslöja mord. Som ett sista alternativ har åklagaren yrkat ansvar för grovt skyddande av brottsling.

En separat åtalspunkt för mannen gäller ett fall av misshandel som han ska ha begått i september 2014 mot en annan man.

Tidigare brott och avskrivna misstankar
Den 33-årige mannen har enligt belastningsregisterutdragen en dom gällande ett misshandelsbrott som avkunnades för några år sedan. Under utredningsprocessen av mordet på Claesgatan framkom dessutom uppgifter om att han gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning gentemot sin mordåtalade partner. Misstankarna kunde dock inte styrkas fullt ut och blev sedermera avskrivna.

Kvinnan har för närvarande inga avsnitt i polisens belastningsregister, men enligt en gammal dom som finns intagen i förundersökningen dömdes hon år 2000 för falsk tillvitelse till villkorligt straff och dagsböter. Hon bedömdes skyldig till att falskeligen ha anklagat sin far för misshandel och hot. Huruvida den domen överklagades och eventuellt kom att ändras är dock oklart.

Mordmålet har målnummer B 5060-15 vid Malmö tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *