Brottmål

Två män döms för dödsskjutning i Flemingsberg

37-åringen blev ihjälskjuten på Terapivägen i Flemingsberg.
37-åringen blev ihjälskjuten på Terapivägen i Flemingsberg. © Polisen 

Det kan ha varit hämnd som gjorde att två män sköt en tredje man till döds efter ett krogbråk i Flemingsberg i oktober förra året. Tingsrätten tar inte ställning till något motiv, men dömer ändå de två männen för att ha utfört dödsskjutningen. Straffet för mordet – och viss annan brottslighet – blir 16 års fängelse för var och en av männen.

Det var den 31 oktober 2015 som skottsalvan ven i bostadsområdet i Flemingsberg där den ihjälskjutne mannen bodde. Åtta skott avlossades mot offret varav sju träffade honom i bålen och i ryggen. Enligt den framlagda teorin ska de mordåtalade männen, 33 respektive 36 år, ha träffats och beväpnat sig med en pistol innan de slagit följe till Terapivägen för att genomföra dådet.

De två männen greps en månad efter dödsskjutningen sedan polisens utredare samlat ihop bevis mot dem.

Tillsammans och i samförstånd
Åklagaren åtalade de båda för att tillsammans och i samförstånd begått mordet men han är osäker på vem som hållit i mordvapen. Därför yrkade åklagaren i andra hand att männen skulle dömas för medhjälp till mord – han menar att den som inte har hållit i vapen främjat huvudgärningsmannen i hans uppsåt.

36-åringen har också åtalats för ringa vapenbrott efter att ett elchockvapen anträffades i hans ägo vid husrannsakan. 33-åringen åtalades, förutom mordet, för ringa dopningsbrott efter att olaga preparat hittats hos honom, även det i samband med tvångsåtgärder som företogs när han blev frihetsberövad.

Osäkerheter i åtalet
I den digra polisutredningen som utförts i ärendet finns ett flertal besvärande omständigheter som var för sig och tillsammans talar för att någon av de tilltalade, eller bägge tillsammans, begått våldshandlingen. Mordvapnet är dock inte återfunnet och det finns ingen teknisk bevisning som binder någon till att ha innehaft ett vapen, ännu mindre till att ha avlossat ett.

Åklagaren har under rättegången pekat ut ett bråk på en i Flemingsberg belägen restaurang som ett förmodat motiv till gärningen. Några dagar innan skottdådet blev nämligen den ihjälskjutne mannen nekad alkohol på den aktuella krogen och ställde till med ett smärre tumult. Det ska enligt åklagaren ha fått 33-åringen och 36-åringen att beväpna sig och genomföra mordet, något som båda förnekar.

Såväl offer som dömda kriminellt belastade
33-åringen är dömd för flera fall av misshandel och under 2003 lagfördes han för grovt rån. Året innan dödsskjutningen dömdes han för grov misshandel – vid det tillfället hade han angripit en annan man med kniv i Botkyrka kommun. 36-åringen är även han känd av polisen för viss brottslighet. Offret förekom även han i kriminella sammanhang – 2011 dömdes han av Södertörns tingsrätt för två fall av ringa narkotikabrott och innehav av dopningsmedel. Tidigare hade han blivit dömd för bland annat våldsbrott.

Ovanligt med åtal för dödsskjutningar
Att dödsskjutningar leder till åtal och fällande dom är ovanligt och brukar bara ske vid några enstaka tillfällen varje år. Ofta har det att göra med att offer och gärningsmän inte tillhör någon grov kriminell gruppering.

För exempelvis fyra år sedan i Malmö sköts en av allt att döma oskyldig polskfödd man ihjäl på öppen gata. En idag 32-årig man, som förvisso inte var ostraffad men heller inte gängkriminell, dömdes för avrättningsdådet. Allt talade för att det var en kraftigt brottsbelastad svensk man som var det egentliga målet för attentatet.

Målet har målnummer B 15879-15 vid Södertörns tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *