Brottmål

Fängelse för personrån i Lycksele

Fängelse i ett år, 15 000 kronor i skadestånd och fortsatt häktning. Det är vad som väntar den 31-årige man som i februari rånade en annan man på bland annat tusentals kronor i kontanter, detta enligt Lycksele tingsrätts dom från förra veckan. En kvinna som åtalades för samma brott får villkorlig dom och dagsböter för stöld.

Att ett rånmål avgörs av tingsrätten i Lycksele är ovanligt – bara ett ytterst begränsat antal rån de senaste åren har avgjorts av denna domstol där det grova rånet mot Hotell Lappland av allt att döma erhållit mest uppmärksamhet.

Rån i missbrukarkretsar
De båda åtalade, en 31-årig man och en 32-årig kvinna, rörde sig i missbrukarkretsar vilket även brottsoffret gjorde. Vid rånet i offrets bostad den 8 – 9 februari i år kom gärningsmännen över bland annat 4 000 kronor i kontanter. I samband med rångärningen utövade förbrytarna också våld mot mannen. En machete ska enligt åtalet också ha kommit till användning, men det är ingenting som tingsrätten anser styrkt.

Vid tillgreppsbrottet ska offret blivit av med mobiltelefon, guldring, router, bilnycklar samt de redan nämnda kontanterna. Han ska även ha blivit tvingad att tanka gärningsmännens bil.

Tillsammans och i samförstånd
Åklagaren åtalade duon för att tillsammans och i samförstånd begått brottet. De båda har dock förnekat brott. Mot de tilltalades förnekanden finns målsägandens berättelse som vinner stöd av övrig bevisning, bland annat har rånoffrets egendom anträffats vid en husrannsakan i de tilltalades lägenhet. Sammantaget är bevisningen sådan att tingsrätten i allt väsentligt ansåg åtalet styrkt.

Det råder dock, enligt domstolen, tveksamheter kring kvinnans uppsåt och därför nöjer sig Lycksele tingsrätt med att fälla henne till ansvar för stöld. Straffet för henne blir villkorlig dom samt dagsböter som hon dock slipper betala med tanke på att hon suttit frihetsberövad närmare två månader.

Återfallsförbrytare med normbrytande beteende
31-åringens belastningsregisterutdrag innehåller en mängd avsnitt. Han är bland annat dömd för tillgrepp av fortskaffningsmedel, misshandel samt flera fall av grov stöld. 2011 dömdes 31-åringen för grovt rån, grovt vapenbrott och olovligt brukande till fängelse i fyra år och fyra månader. Hans verkställigheten av det fängelsestraffet präglades av en mängd bekymmer.

Vid ett antal tillfällen vägrade han att lämna drogprov och drygt 20 gånger har 31-åringen enligt Kriminalvården vägrat att arbeta. Han har rapporterats och polisanmälts för våldsbrott mot såväl medintagna som personal samt innehaft otillåtna föremål. Enligt ett dokument meddelades hela 45 stycken varningar. Det gick så långt att myndigheten 2014 beslutade att skjuta upp hans villkorliga frigivning med fyra månader, ett avgörande som Förvaltningsrätten godtog.

Rånmålet har målnummer B 65-16 vid Lycksele tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *