Aktuella händelser Brottmål

Två åtalas för Malmömord

Åtalet är väckt vid Malmö tingsrätt.
Åtalet är väckt vid Malmö tingsrätt. © Magnus Hagerman

Sommaren 2015 berövades en man livet med kniv i en lägenhet på Claesgatan i centrala Malmö. En 33-årig man och en 34-årig kvinna åtalas nu för att gemensamt och i samförstånd utfört mordet.

Crimecentral har tidigare skrivit om det aktuella brottmålet och idag fattade kammaråklagare Lisa Åberg det formella beslutet om att väcka åtal i ärendet. Två personer ställs nu inför rätta vid Malmö tingsrätt, anklagade för knivmordet.

Knivdödades på Claesgatan
Det var kring mitten av juni som en 51-årig man blev bragd om livet med kniv i sin lägenhet på Claesgatan. En kvinna som befann sig på brottsplatsen larmade om händelsen. Kvinnan greps omgående och har suttit häktad misstänkt för brottet sedan dess. Mannen fastnade i rättsväsendets klor först ett par veckor senare, även han har suttit frihetsberövad under mycket lång tid. Nu väntar rättegång och därefter ett juridiskt avgörande – fria eller fälla?

I stämningsansökan har åklagaren hävdat att de båda begått mordet tillsammans och i samförstånd men duon förnekar brott och det är nu upp till åklagaren att framställa skuldfrågan bortom rimligt tvivel.

Oklar ansvarsfördelning
Trots att de båda står åtalade för att ha begått mordet är det fortfarande högst oklart hur delaktig kvinnan varit i händelseförloppet samt vilket uppsåt hon haft. Åklagaren har i sin stämningsansökan angett alternativa brott för hennes del såsom medhjälp till mord alternativt underlåtenhet att avslöja mord. Det senare i kombination med grovt skyddande av brottsling.

Utöver åtalet för mord åtalas kvinnan för grovt bedrägeri. Mannen åtalas för misshandel som ska ha begåtts för ett par år sedan.

Låg samt obefintlig brottsbelastning
Enligt de i målet aktuella belastningsregisterutdragen är kvinnan tidigare ostraffad men mannen har blivit lagförd för en misshandel för ett par år sedan. De båda riskerar emellertid att dömas till livstids fängelse vid en fällande dom för mord, såvida inte fängelseförbud med hänvisning till allvarlig psykisk störning blir aktuellt.

När huvudförhandlingen kommer äga rum är ännu inte bestämt.

Mordmålet har målnummer B 5060-15 vid Malmö tingsrätt.

Läs också:
Åtal för Malmömord drar allt närmare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *