Brottmål

Återfallsförbrytare i Skellefteå inför rätta – anklagas för flera brott

Åtalet är väckt vid Skellefteå tingsrätt. © Crimecentral
Åtalet är väckt vid Skellefteå tingsrätt. © Crimecentral

Ett antal våldsbrott och ett par mindre allvarliga brott – samtliga begångna i Skellefteå kommun de senaste månaderna. Så kan det senaste åtalet mot en 25-årig återfallsförbrytare sammanfattas. Nu väntar rättegång som kan resultera i att den åtalade mannen döms till flera års fängelse.

Crimecentral har tidigare rapporterat om 25-åringen och den senaste tidens brottsmisstankar som riktats mot honom. Han häktades av tingsrätten i februari och precis som väntat behövde åklagaren mer tid innan förundersökningsprocessen kunde avslutas.

Åtalet lämnades in i torsdags förra veckan och innehåller ett antal brottsanklagelser där den allvarligaste åtalspunkten kan ge honom flera års fängelse.

Misstänks ha begått grovt rån med avsågat hagelgevär
Det är åtalspunkten för grovt rån som utmärker sig i den fem sidor långa stämningsansökan. I slutet av januari i år rånades och misshandlades två män i Skelleftehamn och åklagaren hävdar att 25-åringen var gärningsman. Han ska ha använt sig av ett avsågat hagelgevär och utövat våld mot sina offer.

En av de två män som blev utsatta för rånet, en 28-årig man, är en välkänd narkotikamissbrukare som förra året själv stod åtalad för ett personrån, där han i tingsrätten dömdes för att senare frikännas i hovrätten.

Dryga halvdussinet brott
Förutom rånet ska han vid samma tillfälle gjort sig skyldig till olaga hot genom att hota en kvinna som befunnit sig i lägenheten. Detta ska han ha gjort genom att på nära håll rikta det avkapade hagelgeväret mot henne. Brottet ska enligt åklagaren rubriceras som grovt eftersom hotet framstått som akut samt att 25-åringen använt sig av ett livsfarligt vapen.

Närmare två veckor senare, den 12 februari, anklagas han för att, på flertalet platser, ha innehaft ett dubbelpipigt avkapat hagelgevär som varit skarpladdat med två patroner – samt ytterligare fem skarpa patroner passande till vapnet. Åklagaren vill att vapenbrottet rubriceras som grovt eftersom det rört sig om en allmän plats samt att vapen varit av särskild farlig beskaffenhet. När mannen greps uppkom också välgrundade misstankar om ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, vilket åtalet också innehåller.

Inte ens som frihetsberövad ska han, enligt åklagaren, kunnat hålla sig från att begått brott. De sista åtalspunkterna gäller två fall av övergrepp i rättssak som ska ha begåtts på häktet i Umeå under mars månad. Vid dessa tillfällen ska han ha riktat våldshot mot den eller dem som anmält samt pekat ut honom för det grova rånet i Skelleftehamn.

Missbruk och kriminalitet
25-åringens vuxna liv har i många avseenden präglats av missbruk och kriminalitet. Brottsligheten har varit av mångfacetterad karaktär, han har ömsom döms för våldsbrott som misshandel och olaga hot, ömsom tillgreppsbrott som grov stöld och ömsom klassisk narkotikabrottslighet. Men han har även blivit lagförd för ocker, olovligt förfogande och grovt vapenbrott. Samhällsinsatserna har varit många men det har uppenbarligen varit svårt för 25-åringen att hålla sig på rätt sida av lagen.

Nu återstår det att se hur rätten kommer bedöma det aktuella åtalet – mycket talar för att han den här gången kommer få sitt hårdaste straff hittills. Tingsrätten har bokat in tre dagar för sin huvudförhandling med start torsdag den 7 april och avslut fredag den 15 april. Hurvida det sista datumet är en reservdag har inte hittills framgått.

Målet mot 25-åringen har målnummer B 189-16 vid Skellefteå tingsrätt.

Läs också:
Återfallsförbrytare frihetsberövad i Skellefteå – misstänks för grova brott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *