Brottmål

Fängelse för 24-årig man efter fynd av handgranat

Handgranaten togs i beslag i en lägenhet som 24-åringen vistades i. © Polisen
Handgranaten togs i beslag i en lägenhet som 24-åringen vistades i. © Polisen

Det blev fängelse för den 24-årige man från Borås som stod åtalad för flera grova brott – men straffet blev betydligt kortare än vad åklagaren hade hoppats på. Mannen döms nämligen bara för att ha innehaft en handgranat med sprängpatron – åtalet som berörde grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott frikänns han helt från.

Crimecentral har tidigare skrivit om åtalet mot 24-åringen och förra veckan meddelades domen i målet – och det blev den tilltalade som drog det längsta strået. Två av tre åtalspunkter ogillas med anledning av bristande bevisning – trots att polisen mödosamt försökt samla in bevisning mot mannen.

Polisen gillrade en fälla efter vapen- och narkotikafynd
Allt började med att en blå Chrysler Voyager hamnade i Boråspolisens blickfång och flera hemliga husrannsakningar vidtogs över en tidsperiod. Tvångsmedlet resulterade i fynd av stora mängder narkotika samt en skarpladdad pistol. Men för att få fram avgörande bevisning monterades kameraövervakning upp och det gav också resultat. Den åtalade 24-åringen kunde vid ett par tillfällen observeras vid bilen och senare blev han frihetsberövad.

Förutom att ha befattats med godset i bilen åtalades mannen för att ha innehaft en skarpladdad handgranat med sprängpatron.

Indicierna otillräckliga
I målet finns ett antal indicier som åklagaren har hävdat binder den kriminellt belastade mannen till brotten. Den i målet aktuella bilen har stått parkerad på en parkeringsplats som tillhörde 24-åringens mamma och han har haft tillgång till bilnyckel. Till detta kommer att det endast är den åtalade som observerats i närheten av bilen under cirka en månads tid samt att hans agerade vid ett par tillfällen varit uppseendeväckande.

Den åtalade har dock förnekat brotten och påstått att han upplåtit parkeringsplatsen åt en vän, som han dock inte velat namnge. En viktig fråga tingsrätten har haft att bedöma är om 24-åringens uppgifter om vem som eventuellt placerade vapnet samt narkotikan där är vederlagda. I det avseendet menar tingsrätten att mannens uppgifter inte är motbevisade och som en konsekvens av detta ogillas åtalet i den delen.

Fängelsestraff väntar
Innehavet av handgranaten samt sprängpatronen har 24-åringen, till skillnad från nyss nämnda brott, faktiskt erkänt, med tillägget att gärningen inte ska rubriceras som grovt brott. Men tingsrätten går på åklagarens linje och fäller honom för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Inget annat än ett fängelsestraff kan bli aktuellt, menar domstolen och nämner den pågående konflikten i Borås mellan olika kriminella grupperingar – myndigheten menar att det funnits en påtaglig risk att handgranaten kommit till brottslig användning. Straffets längd bestäms till åtta månaders fängelse.

Nederlag för rättsväsendet
Att åtalet till största delen ogillas är ett nederlag för polis och åklagare som för en till synes svår kamp mot den ökade kriminaliteten i Borås. Det har dock visat sig att det inte är ovanligt att åtal mot gängkriminella helt eller delvis ogillas i rättssalen.

I höstas friades till exempel två män som stod åtalade för att ha avlossat skott mot polishuset i staden. Förra året knivhöggs dessutom en man utanför en pizzeria och den 24-åringe mannen som artikeln handlar om var åtalad för försök till mord. Men trots teknisk bevisningen räckte det inte och han friades. Crimecentral har också rapporterat om mordet på Kilsundsgatan där de tre män som åtalades för delaktighet helt kom att frikännas.

Borås tingsrätts målnummer är B 3549-15.

Läs också:
24-årig man från Borås åtalad för innehav av narkotika, vapen och handgranat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *