Brottmål

25-åring frias från vapenbrott i samband med skottlossning på skolgård

Skottlossningen ägde rum vid Söderskolan i Helsingborg. © Polisen
Skottlossningen ägde rum vid Söderskolan i Helsingborg. © Polisen

En 25-årig man åtalades för grovt vapenbrott i samband med en skottlossning på en skolgård i Helsingborg – men tingsrätten friar honom från den åtalspunkten. Bevisningen anses inte tillräckligt stark. 25-åringen döms dock för ett annat vapenbrott sedan en pistol med magasin hittats hos honom vid en husrannsakan.

25-åringens brottsregister
25-åringen har ett belastningsregisterutdrag som förra året innehöll 18 avsnitt.
Den första domen fick han för tio år sedan då han vid 16 års ålder dömdes för två misshandelsfall och ett ofredande. Sedan dess har han kontinuerligt lagförts för varierande brottslighet, dock inga grova våldsbrott.
Totalt rör det sig enligt handlingen om ett tiotal domar, fyra åtalsunderlåtelser, två strafförelägganden, en ordningsbot och ett domstolsbeslut gällande undanröjande av skyddstillsyn.

Åtalet väcktes redan 2014 men rättsprocessen har dragit ut på tiden, vilket bland annat har att göra med att tingsrätten inte kunnat delge 25-åringen stämningen. Men i onsdags meddelade tingsrätten dom i målet.

Skottlossning inför öppen ridå
Det är snart tre år sedan skottsalvorna ven på skolgården tillhörande Söderskolan i Helsingborg. Den gången riskerade vapenvåldet i den undre världen att skörda oskyldiga offer – barn fanns nämligen i närheten när skottdramat utspelade sig på kvällen den 24 juni 2013. Enligt polisens förundersökning var det ett ”under” att ingen blev träffad av kulsvärmen.

Polisens brottsutredning handlade i början om rubriceringarna försök till mord och framkallande av fara för annan – men när åtalet mot 25-åringen väcktes var det grovt vapenbrott och ett vapenbrott av normalgraden som anklagelserna gick ut på. Inget annat brott gick att styrka.

Åklagaren menade att 25-åringen avlossat skott med en kulsprutepistol. Övervakningskameror fångade skottuppgörelsen och 25-åringen har i ett förhör erkänt att han var en av de inblandade.

Nekar till brott – frias
Mannens erkännande är dock tillbakataget och Helsingborgs tingsrätt anser sig inte kunna göra annat än frikänna honom. 25-åringen har förklarat att en viss person tvingat honom att ta på sig brottet och domstolen menar att hans förklaring inte kan lämnas utan avseende. Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till vapeninnehavet och övervakningsbilderna är inte tillräckligt bra för att kunna slå fast att han befunnit sig på brottsplatsen och avlossat skott, summerar tingsrätten. När mannen greps och frihetsberövades utfördes dock en husrannsakan hemma hos honom varvid en pistol med tillhörande ammunition anträffades. Det brottet har 25-åringen förvisso nekat till formellt, men han har i vart fall vidgått faktiska omständigheter. Den åtalspunkten dömer tingsrätten honom för.

Säger sig ha brutit med sitt tidigare liv
25-åringen har hävdat att han endast förvarat vapnet och ammunitionen en dag och tingsrätten ser inte förklaringen som motbevisad. Vid en sammanvägning av omständigheterna menar tingsrätten att brottet har ett straffvärde som motsvarar tre månaders fängelse. Mannens tidigare kriminalitet och återfall i brott talar till hans nackdel vid påföljdsbestämningen men den senaste tiden påstår 25-åringen att han ägnat sig åt studier och att han har konkreta framtidsplaner. Han har heller inte blivit dömd för ny brottslighet senaste året. Det gör att tingsrätten bestämmer påföljden till villkorlig dom i kombination med 100 timmar samhällstjänst.

25-åringen är född i Sverige men har invandrarbakgrund via sina föräldrar som härstammar från forna Jugoslavien. Vid tiden för skottdramat bodde han i Helsingborg men är sedan något år tillbaka folkbokförd på en lägenhetsadress i Umeå.

Kopplas till olöst mord
25-åringens misstänkte kumpan vid skjutningen, en 26-årig man, miste livet samma år som skottlossningen ägde rum. Han sköts till döds på Sadelmakaregatan – där hans flickvän bodde – en kväll i november och mordet på honom är fortfarande olöst. Det har dock funnits misstänkta i mordutredningen och uppgifter finns om att skottlossningen på skolgården kan ha varit motiv till dödsskjutningen av 26-åringen. En idag 21-årig man som var misstänkt för mordet på Sadelmakaregatan har nämligen en bror som bedöms ha varit inblandad i skottstriden den 24 juni 2013. Till detta kommer ett skottdåd som begicks på Utgårdsgatan våren 2014 där 21-åringen också suttit frihetsberövad såsom misstänkt för delaktighet.

Inget av brotten ledde dock fram till åtal och fem personer blev sedermera avskrivna från vidare förundersökning. En sjätte person, en idag 20-årig man, åtalades för bland annat grovt vapenbrott och kom att dömas till villkorlig dom med samhällstjänst.

Helsingborgs tingsrätts målnummer avseende 25-åringens vapenbrott är B 3909-13.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *