Rättegångar

Rättegång pågår om det grova rånet mot en Maxrestaurang

Max hamburgerrestaurang i Falkenberg.
Max hamburgerrestaurang i Falkenberg. © Polisen

Rättegången om det grova rånet mot Max hamburgerrestaurang i Falkenberg inleddes igår. Under ett halvdussin dagar ska våldsdådet och de fem personer som står åtalade för delaktighet nagelfaras. En av de tilltalade anklagas också för att ha försökt beröva en restauranganställd livet i samband med rånet.

Rättegången i detalj

Dag 1, 21 mars
Yrkanden och inställningar (grovt rån och försök till mord)
Sakframställningar
Ett målsägandeförhör

Dag 2, 22 mars
Ett målsägandeförhör
Förhör med två tilltalade

Dag 3, 24 mars
Förhör med tre tilltalade

Dag 4, 29 mars
Förhör med fyra vittnen

Dag 5, 31 mars
Yrkanden m.m (stöld)
Målsägandeförhör
Förhör med tre tilltalade
Vittnesförhör
Personalia
Slutanföranden beträffande åtalet för stöld

Dag 6, 13 april
Personalia
Slutanföranden

Källa: Varbergs tingsrätt

Det är två brottshändelser som står i fokus i Varbergs tingsrätt under den sex dagar långa huvudförhandlingen – det grova rånet mot Maxrestaurangen och ett inbrott i en kiosk som ägde rum någon vecka innan.

Våldsamt rån
Det var natten mot den första november 2015 som flera gärningsmän efter stängningsdags stormade in på Maxrestaurangen i syfte att kommer över kontanter. Personal i köksdelen utsattes för grovt våld med en kofot och ett basebollträ. Den kvinna som befann sig i kontoret hotades med kniv. Av de tre anställda som fanns på plats fick två mer eller mindre allvarliga fysiska skador.

Åklagaren hävdar att en av de anställda riskerade att mista livet genom de upprepade slag som riktades mot hennes huvud med kofoten. Vid rånet kom gärningsmännen över närmare 50 000 kronor.

Insiderjobb
Snabbt väcktes misstankar om att brottet kunde ha varit ett så kallat insiderjobb. Polisutredare inledde hemlig telefonavlyssning mot en krets av intressanta personer vilket senare ledde fram till att ett antal män och kvinnor kunde gripas för inblandning.

Fem personer, tre män och två kvinnor mellan 16 och 22 år, står åtalade för att på olika sätt varit delaktiga i det grova rånet. En 22-åring man står ensamt åtalad för försök till mord. Två av de åtalade var anställda på restaurangen. Ifall tingsrätten inte ser kvinnornas rånmedverkan helt styrkt vill åklagaren att de båda ska dömas som medhjälpare till det grova rånet.

Erkänner brott
Flera av de tilltalade erkänner delaktighet i det våldsamma rånet. Den 22-årige mannen nekar dock till att uppsåtligen ha försökt beröva ett restaurangbiträde livet med en kofot. Han har i förhör sagt att han inte haft för avsikt att döda kvinnan. 22-åringen har heller inte kunnat förklara varför han tog till övervåld mot henne.

Kioskinbrott
Den 20 oktober 2015 plundrade någon eller några en kiosk i Halmstad på bland annat tobak, kontanter och telefonkort till ett värde av närmare 34 000 kronor. Åklagaren påstår att tre av de tilltalade – två av de rånåtalade samt en 19-årig man –  gemensamt och i samråd begått brottet och yrkar att domstolen dömer trion för stöld.

Målet har målnummer B 2384-15 vid Varbergs tingsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *