Brottmål

Fällande domar för hotellrånet i Lycksele

Hotellet mot vilket det grova rånet förövades. © Crimecentral
Hotellet mot vilket det grova rånet förövades. © Crimecentral

Det blev framgång för åklagaren som åtalade tre män och en kvinna för det välplanerade rånet mot Hotell Lappland i Lycksele som ägde rum för drygt fyra månader sedan. Samtliga fyra tilltalade dömdes i tisdags av tingsrätten till som mest fyra års fängelse.

Det var natten mot den 3 november 2015 som Hotell Lappland i Lycksele utsattes för det grova rånet av en trio gärningsmän mellan 17 och 23 år. Genom att hota och ta till våld mot en hotellanställd kom rånarna över omkring 165 000 kronor.

Det framgår av polisens förundersökningsprotokoll att rånet föregicks av omsorgsfull planering. Gärningsmännen var maskerade och hade införskaffat knivar samt en pistolreplika. Rånarna hade också tillgång till en ritning av hotellets interiör.

Greps efter biljakt
Efter rånet lämnade trion platsen i ett flyktfordon. Polisen följde efter flyktbilen men det var först efter cirka åtta mil som man med hjälp av spikmatta kunde få stopp på fordonet. Samtliga gärningsmän greps och i bilen anträffades narkotika. Senare kunde konstateras att de inblandade slängt ut bland annat rånarluvor och stöldgods längs vägen.

De tre männen åtalades senare för att ha utfört det grova rånet mot Lyckselehotellet – och en drygt 800 sidor långt förundersöknings ingavs till domstolen. Åklagaren påstod också att rånarna använt en hyreslägenhet som övernattnings-, förberedelse- och samlingsplats. Den 23-åriga kvinnan som innehade lägenheten åtalades därför för medhjälp till grovt rån.

Döms mot sina förnekanden
Männen och kvinnan har alla förnekat brottsmisstankarna och lämnat varierande förklaringar till de bevis som åklagaren presenterat i rätten. Tingsrätten fäster dock ingen tilltro till de åtalades uppgifter utan dömer istället samtliga till ansvar.

De tre männen döms alla för grovt rån. De två äldsta straffas med fyra års fängelse vardera och 23-åringen döms förutom rångärningen även för två fall av ringa narkotikabrott, rattfylleri, vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. 22-åringen döms för två brott; rångärningen samt ett fall av narkotikabrott. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett år. Den 23-åriga kvinnan fälls för medhjälp till grov stöld till villkorlig dom och dagsböter. Männen ska dessutom solidariskt betala skadestånd till den hotellanställde med omkring 29 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *