Brottmål

Högsta domstolen tar upp nytt mordmål till prövning

Högsta domstolen ska nu ta upp ännu ett mordmål.
Högsta domstolen tar upp ytterligare ett mordmål. © Crimecentral

Det blir en tredje rättegång om våldsdådet i Tranås sommaren 2015. Den 57-årige mannen som dömdes för mordet överklagade och för ett par veckor sedan beviljade Högsta domstolen honom prövningstillstånd.

Av flera tusentals ansökningar om prövningstillstånd som Högsta domstolen får in årligen är det bara ett fåtal som faller i god jord. Av det aktuella beslutet som meddelades i början av mars framgår att prövningstillstånd meddelas, vilket betyder att målet som helhet ska bedömas på nytt.

När en huvudförhandling kan komma att bli verklighet är dock oklart i skrivande stund.

Missbruksrelaterat mord
Våldsdådet begicks utomhus i Tranås i mitten av juni 2015. Gärningsmannen var ute och rastade sin hund när offret, till synes av en slump, passerade förbi. En ordväxling uppstod och strax därefter tog 57-åringen en kniv och stack den i ryggen på offret. Mannen avvek från brottsplatsen men kunde gripas något senare och åtalas för mord. De två inblandade männen kände till varandra sedan tidigare. Av handlingar framgår att gärningsmannens liv har präglats av drogmissbruk.

Tingsrätten dömde 57-åringen till 15 års fängelse men efter en överklagan kom Göta hovrätt att sänka straffet till 14 år.

Prövningstillstånd beviljat
I januari ansökte den morddömde mannen via sitt juridiska ombud om prövningstillstånd och för två veckor sedan kom beskedet om att Högsta domstolen ska pröva målet. I första hand yrkade försvaret att åtalet skulle ogillas. Ifall 57-åringen skulle anses skyldig till dödligt våld menade advokaten att gärningen i första hand skulle betraktas som grov misshandel och vållande till annans död och i andra hand som dråp.

Enligt överklagandeskriften menar advokaten att det finns tre frågor som sammantaget eller var för sig motiverar att målet prövas på nytt. Frågan om nödvärnsrätt, uppsåtsfrågan samt bedömningsfrågan om brottet ska rubriceras som mord eller dråp. Det är oklart vilken punkt Högsta domstolen ser som intressant i målet – beslutet om prövningstillstånd är som vanligt utan närmare motivering.

Flera mordmål på kort tid
Det aktuella brottmålet är inte det enda som berör ett mord som Högsta domstolen beslutat sig för att ta upp till prövning. I slutet av 2014 begicks ett brutalt mord i Sala där gärningsmannen i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för att i hovrätten få sitt straff mildrat. När den högsta instansen tog upp målet sänktes straffet ytterligare och en förhållandevis ny lagändring som skulle ge fler mördare livstidsstraff avfärdades.

Förra månaden meddelade Högsta domstolen dessutom att Piteåmordet också kommer att prövas, dock bara påföljdsfrågan. I fallet dömdes två män för ett mord begånget invid en krog i Piteå i november 2014. Hovrätten dömde de båda gärningsmännen till 18 års fängelse men en av männen överklagade och nu väntas han få sänkt straff med hänsyn till den praxis som slogs fast i det tidigare nämnda Salamålet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *